Home

Vooraankondiging ALV

De jaarvergadering wordt dit jaar gehouden op maandagavond 19 maart vanaf 20.00u in de Blokhut van de buurt- en speeltuin vereniging 'Ons Genoegen' op Smeekweg 104 te Laren.
Alle benodigde stukken worden nog via de mail rondgestuurd. 


o o o o o o o o o o o o o

Workshop kunstraatgieten verzet

De workshop kunstraatgieten van a.s. zaterdag 17 februari gaat niet door. Hierover zijn alle genodigden inmiddels geïnformeerd. Een tweede workshop vindt plaats op 14 april voor de cursisten van onze basiscursus die eind februari van start gaat. Iedereen die zich opgeeft via de mail (info@vbbnlarenblaricum.nl) kan meedoen of meekijken op 14 april en wordt nader geïnformeerd over het juiste tijdstip. 

o o o o o o o o o o o o o

Workshop kunstraatgieten

Zaterdag 17 februari 2018, tussen 10.00 en 12.00 uur
Locatie:  Schoolpad 3 te Laren.

Naast honing is bijenwas een fantastisch bijenproduct. Voor boenwas of kaarsenwas, maar zeker niet in de laatste plaats voor de kunstraat die we gebruiken voor de bijenraampjes. De laatste jaren zijn er veel problemen geweest met vervalste bijenwas. Indien er met deze kunstraat gewerkt werd, was er veel uitval van broed alsof de bijen ziek waren. Er was zoveel stearine en paraffine toegevoegd dat de bijen het broed niet meer normaal verzorgden. Dit hebben we bij het praktisch imkeren versie 2017 bij drie verschillende imkers waargenomen. Naast de ongrijpbaarheid van de wereldwijde handel in bijenwas met altijd de mogelijkheid van vervalsing en chemische residuen, is de zelfvoorzienende geest van de erfgooier oorsprong van de in onze vereniging beschikbare wasgietmal.

Dit apparaat hebben we kunnen aanschaffen dankzij het coöperatiefonds van de lokale Rabobank. Het apparaat wordt door enkele imkers al enige jaren met tevredenheid gebruikt. Naar aanleiding van bovenstaande willen we graag meer bekendheid geven aan de toepassing van de wasgietmal!

Hiervoor organiseren we een workshop kunstraatgieten zaterdag 17 februari tussen 10.00 en 12.00 uur op het Schoolpad 3 te Laren. In principe kan elke imker van onze vereniging op deze locatie zijn eigen was verwerken. We demonstreren het prepareren van eigen was, maar tijdens deze workshop gaat het vooral om het ervaren van het wasgieten. Er is bijenwas uit de imkerij Inbuzz beschikbaar. Voor het gieten van eigen was is een afzonderlijke afspraak nodig. De zelfgegoten kunstraat kan worden afgenomen, maar mag ook worden achtergelaten (€15,- per kilo omdat de verwerking zelf gedaan is. U kunt dezelfde was als kunstraat bij ons kopen voor €17,50 per kilo).

Opgeven: We verzoeken iedereen die aan de workshop wil deelnemen zich via de mail op te geven. (info@vbbnlarenblaricum.nl). Alleen kijken mag ook! 

o o o o o o o o o o o o o


Altijd al imker willen worden?

In februari gaat onze basiscursus weer van start. Voor alle informatie kun je terecht op de pagina basis cursus bijenhouden 2018 (zie menu hiernaast).
Gelukkig Nieuwjaar

Het bestuur VBBN Laren Blaricum wenst iedereen een feestelijke jaarwisseling en een vreugdevol bijenjaar met veel imkerplezier!

De vereniging start het jaar alvast goed met de workshop kunstraat gieten voor onze leden en donateurs en  een basiscursus voor startende imkers.
o o o o o o o o o o o o o

Winterbehandeling Varroa op Paviljoen 

De gezondheidscommissie VBBN Laren/Blaricum heeft voor de bijenschans ‘het Paviljoen’ op 16 december vanaf 12.00 uur een gemeenschappelijke winterbehandeling aangekondigd via de mail.

Met het eigen preparaat van oxaalzuur zal de varroamijt worden bestreden. Ook mensen van buiten de schans kunnen aanhaken; er wordt gezorgd voor een ruime hoeveelheid van het middel. Indien je ook graag oxaalzuur wil ontvangen, laat dan het te verwachten gebruik wel even ruim van te voren weten op info@vbbnlarenblaricum.nl en neem je eigen glaswerk mee!

De behandeling en het middel worden ter beschikking gesteld. Er wordt verwacht dat alle gebruikers van de schans aan deze behandeling meedoen, tenzij ze aan de beheerder laten weten dat een afdoende bestrijding al is uitgevoerd. Zonder bericht, en dat wordt niet op prijs gesteld, wordt de bestrijding uitgevoerd!Tegelijkertijd wordt er een snoei- en schoonmaaksessie gehouden. Uiteraard verwachten we de gebruikers, maar anderen zijn tevens van harte welkom om te helpen de locatie van het praktisch imkeren en komende cursus beginnend imkeren aan te harken! Bladharken, grepen, harken, heggenscharen, schoffels e.d. mee! 

o o o o o o o o o o o o o

Martin Zwanikken wint wederom Honingkeuring

Terwijl Gert-Jan Loman en de combinatie Fred Reijmerink/Fred Horst van de jury ook de hoogste waardering hadden gekregen, kreeg Martin Zwanikken als winnaar de Bep-Vos-wisselbeker uitgereikt in de Blokhut van ‘Ons Genoegen’ op donderdag 23 november. Martin had niet alleen de honing volgens de hoogste standaard gebotteld, maar bleek ook de lekkerste honing ingeleverd te hebben. Toen het publiek als smaakpanel alle ingeleverde honing had geproefd en beoordeeld, bleek dat hij in de smaaktest een nipte overwinning had behaald op de andere bekerkandidaten. De wisselbeker mag weer een jaar mee in de winkelwagen. ‘Met drie foutloze inzendingen een fraaie overwinning’ oordeelt keurmeester Bart Vos, ‘Het niveau van de inzendingen was gemiddeld erg hoog, ondanks het minder gunstige honingseizoen van 2017. Misschien dat de detaillist volgend jaar maar eens de jury moest komen versterken!’

Presentatie drachtplanten

Theo Vulink, bioloog en drachtplanten specialist, hield een inspirerend betoog over drachtplanten: planten die nectar en stuifmeel leveren aan onze bijen en andere insecten en via bessen en zaden als fauna voedsel bijdragen aan biodiversiteit. Er waren suggesties voor diversiteit van drachtplanten in eigen tuin en bijentuin. Samenwerken van imkers met organisaties die gronden beheren zoals gemeente, provincie, natuurbeschermingsorganisaties e.d. was een belangrijke aanbeveling om tot drachtverbetering voor bijen te komen en biodiversiteit te bevorderen.

Presentatie crèmehoning maken

Pam van Stratum, van imkerij Inbuzz Extra uit Laren, vertelde over het hoe en waarom van het maken van crèmehoning. Sommige soorten honing bevatten relatief veel glucose en kristalliseren snel zoals koolzaadhoning of blauwe bessenhoning. Van nature kristalliseren deze honingen vaak tot onaantrekkelijke honing met grove kristallen; soms te hard om met een mes te bewerken. Doordat de honingsuikers uit de vloeibare fase gaan, komt ook de houdbaarheid van de honing in het geding. Kundig roeren van de honing bij de start van het kristallisatie proces levert echter een mooie crèmehoning op waarmee het houdbaarheid probleem is opgelost. De fijne kristallen in de crèmehoning geven een geheel andere smaak sensatie!


Aandacht voor bijen wasfiguren

Voorzitter Johan Calis, had als demonstratie een aantal fraaie wasfiguren meegenomen. Prachtige blokken bijenwas en mooie kaarsfiguren. Het werken met eigen bijenwas als kunstraat in het midden van het bijenraam is weer op de agenda gezet, nadat in de vereniging imkers waren getroffen door de sjoemelwas affaire: malafide met kaarsvet verdunde bijenwas gaf een slechte broedontwikkeling. In januari of februari 2018 organiseert de vereniging een zaterdagse workshop kunstraatgieten voor de leden.

Verkiezing publieksfavoriet

Het publiek vormde een panel om de lekkerste honing vast te stellen. De deelnemers vond het erg leuk om al die verschillende smaken van honing over de tong te laten gaan! De uitslag was, na gelijke uitslag van de jurykeuring, ook nodig om de winnaar vast te stellen. Martin Zwanikken won op bijna alle fronten. Hij had met een 7,5 (uit 10) de lekkerste honing. Hierdoor won hij de eerste prijs in de categorie vloeibare honing, met overigens het minieme verschil van 0,2 punten op de combinatie Fred Reijmerink/Fred Horst en Gert-Jan Loman. De crèmehoning en zijn heidehoning wonnen ook eerste prijzen. De combinatie Fred Reijmerink/Fred Horst won zeer verdient een eerste prijs in de categorie Mede die met de hoogste score werd beoordeeld. Milja Markies kreeg van gastspreker Theo Vulink een aanmoedigingsprijs toegekend voor een foutloze maar incomplete inzending prachtige heidehoning!

Met drie foutloze inzendingen en de verkiezing tot publieksfavoriet kreeg Martin Zwanikken aan het eind van de avond de Bep-Vos-wisselbeker uitgereikt door gastspreker Theo Vulink. Bijenproducten zijn het visitekaartje van de imkerij. Het bestuur organiseert de honingkeuring zodat de imkers zich kunnen bekwamen in het voldoen aan de eisen van de warenwet en eer doen aan het mooie natuurproduct honing en andere bijenproducten. Elke inzending kreeg een keuringsrapport. Alle inzenders mochten een imkerartikel van de rijk gevulde prijzentafel uitzoeken. ‘We kijken terug op een mooie, gezellige verenigingsavond waaraan ook bezoekers van naburige verenigingen en andere belangstellenden deelnamen’ aldus voorzitter Johan Calis. 

o o o o o o o o o o o o o

De honing is gekeurd.... 

Afgelopen weekend werden alle inzendingen gekeurd door onze erkende honingkeurmeesters: Johan Calis, Leo van Dalen en Bart Vos. En er zaten mooie inzendingen tussen werd gezegd. Nog even tot donderdag wachten,... en dan klinkt het verlossende woord. De winnaar krijgt de Bep Vos wisselbeker uitgereikt met de daarbij behorende eeuwige roem. 

 
 

Het laatste woord is aan de publieksjury! Je bent meer dan welkom om mee te beslissen, donderdagavond 23 november om 20.00u in de Blokhut in Laren. Tot dan!

o o o o o o o o o o o o o

Wie o wie ... wint de Bep Vos Wisselbeker

Eén van de voorbereidende acties voor de honingkeuring is het ophalen van de Bep Vos Wisselbeker bij de winnaar van vorig jaar. Martin Zwanikken heeft die dan ook aan het bestuur van de imkervereniging overgedragen, zodat zijn naam kan worden gegraveerd op de sokkel. Wie zal hem dit jaar in de wacht weten te slepen?


We vragen nogmaals de aandacht voor onze feestelijke verenigingsavond met als thema ‘Drachtplanten en de smaak van honing’.

Presentatie drachtplanten:

Dit jaar heeft de vereniging veel aandacht besteed aan drachtplanten. Denk aan boomplantdag, project gewildgroei en bloemen op Soll akker Kwartel. Een goede aanleiding om Theo Vulink, bioloog en drachtplanten specialist, uit te nodigen voor een lezing over drachtplanten: planten die nectar en stuifmeel leveren aan onze bijen en andere insecten. Welke drachtplanten spelen in onze omgeving een belangrijke rol in de ontwikkeling van het bijenvolk, wat kan er in het openbaar groen verbeterd worden en wat kan je in je eigen tuin aan drachtverbetering doen zijn o.a. de thema’s van de lezing.

Presentatie crèmehoning maken:

Sommige honingen bevatten relatief veel glucose en kristalliseren snel zoals koolzaadhoning of blauwe bessenhoning. Van nature kristalliseren deze honingen vaak tot onaantrekkelijke honing met grove kristallen; soms te hard om met een mes te bewerken. Traditioneel wordt er weinig crèmehoning ingezonden op de honingkeuring. Kundig roeren van de honing bij de start van het kristallisatie proces levert echter een mooie crèmehoning op. Ook fruitbloesemhoning en lindehoning zijn geschikt om crème honing van te maken, de fijne kristallen geven een geheel andere smaak sensatie. Pam van Stratum zal meer dan de tip van de sluier van het crèmemysterie oplichten!

Publieksfavoriet:
Het publiek vormt een panel om de lekkerste honing vast te stellen. Vaak is deze uitslag ook nodig om de winnaar na gelijke uitslag van de jurykeuring vast te stellen. Daarnaast is het erg leuk om al die verschillende smaken van honing over de tong te laten gaan!

Tot slot uiteraard de uitslag van de honingkeuring!

Toegang is gratis en het aanbieden van honing en andere bijenproducten kunnen alle leden en donateurs van onze vereniging voor € 1,- per te keuren item. Leden van andere verenigingen zijn natuurlijk welkom en kunnen vanzelfsprekend lid of donateur worden van onze verenging en daardoor ook meedingen naar de verschillende prijzen.

Inleveren van producten kan tot uiterlijk zaterdag 18 november 12.00 uur bij Johan Calis, IJsbaanweg 8 in Laren of Bart Vos, Melkweg 12 in Laren.

Bij het gereedmaken en aanbieden is het goed om de eisen die gesteld worden aan de diverse producten te raadplegen op de verenigingssite: vbbnlarenblaricum.nl/home/Home/documenten. De jury keuring volgt het keuringsreglement van de Nederlandse commissie van bijenproducten: https://www.bijenproducten.com.

Tot 23 november!
o o o o o o o o o o o o o

Honingkeuring 

Hou donderdagavond 23 november vrij voor de jaarlijkse honingkeuring! Alle leden die honing willen insturen voor de honingkeuring ontvangen hierover op korte termijn bericht.

Alle belangstellenden zijn welkom in de Blokhut vanaf 20.00u.

o o o o o o o o o o o o o

In de prijzen... 

Maandagavond vond de jaarlijkse coöperatiebijeenkomst voor leden van Rabobank Gooi en Vechtstreek plaats in theater Spant! in Bussum. Naast een boeiend en enerverend optreden van Ali B werden hier ook de cheques van het Coöperatiefonds uitgereikt voor een bedrag van 250.000 euro. Maar liefst 54 maatschappelijke organisaties uit het Gooi en de Vechtstreek ontvingen een bedrag voor door leden aangedragen maatschappelijke projecten.

VBBN Laren Blaricum heeft een cheque gekregen met een bedrag van € 2000,= voor het aanschaffen van lesmateriaal. Hiervan worden zowel spaarkasten als polystyreen kasten met toebehoren aangeschaft voor de beginnerscursus die begin volgend jaar al van start gaat. Daarnaast zal het materiaal ook ingezet worden voor andere scholingsactiviteiten als praktisch imkeren.

Wij zijn er ontzettend blij mee!

o o o o o o o o o o o o o

Imker worden

Imker worden, geïnteresseerd in bijen of gewoon veel belangstelling voor de natuur? Dan is dit de cursus om actief aan de slag te gaan met deze fascinerende insecten. De basiscursus bijenhouden is een ervaringsgerichte training met theorie- en praktijkbijeenkomsten van maart tot oktober, parallel aan het bijenjaar. De cursus start in februari 2018.

De cursus bestaat uit vier theoriebijeenkomsten over bijen, bloemen, honing, bijenkasten, gereedschappen en alle zaken die je zou moeten weten om het gedrag van de bijen een beetje te kunnen begrijpen. Deze bijeenkomsten vinden plaats op dinsdagavond 20 februari, 6 maart, 13 maart en 3 april.

Met de kennis in het achterhoofd volgen een tiental praktijkbijeenkomsten waarin je met een bijenvolk leert om te gaan, hoe je zwermen kunt voorkomen en (hopelijk) honing moet slingeren. Eerste praktijkbijeenkomst vindt plaats op zaterdagochtend 14 april. Voor de overige bijeenkomsten is een programma vastgesteld maar deze data zijn afhankelijk van het weer, de bijen en de natuur. Al deze bijeenkomsten (op één na) zullen plaatsvinden op de zatersagochtend.

Aan het einde van de cursus komen we nog eens bij elkaar om de onderwerpen van het hele seizoen opnieuw met elkaar door te nemen. We sluiten de cursus feestelijk af met een test waarbij na voldoende resultaat een officieel diploma van de NBV (Nederlandse Bijenhouders Vereniging) zal worden uitgereikt.

Na afloop van de cursus ben je in staat om zelfstandig bijen te houden en wie weet, aan het eind van het jaar de eerste potjes honing te kunnen oogsten.
Maar ook als je niet van plan bent zelf bijen te gaan houden, is het bijzonder interessant te weten hoe bijen leven en te voelen hoe imkers werken.

Meer informatie: Bart Vos (lbjvos@planet.nl)

o o o o o o o o o o o o o

'Resten bestrijdingsmiddelen in

driekwart van de honing'

In driekwart van de honing zitten resten van bestrijdingsmiddelen blijkt uit Zwitsers onderzoek. De onderzoekers verzamelden bijna tweehonderd honingmonsters vanuit de hele wereld. De gevonden concentraties zijn niet schadelijk voor mensen.

De onderzoekers vonden in de honing resten van de meest voorkomende bestrijdingsmiddelen, de zogenoemde neonicotinoïden. Planten die met de stoffen worden behandeld, nemen de middelen op. Via de planten en de bijen komt het in de honing terecht.

Het effect van de bestrijdingsmiddelen op insecten is dat ze moeilijker voedsel vinden, zich lastiger kunnen oriënteren en minder eitjes produceren. Dat is ook een probleem voor de mens, omdat bijen onmisbaar zijn voor de bestuiving en dus de voedselvoorziening voor mensen.

De onderzoekers adviseren aan overheden om nieuwe, strengere regels te maken voor het gebruik van de risicovolle bestrijdingsmiddelen. In 2013 verbood de Europese Unie de stof al in bepaalde sectoren vanwege de giftigheid voor bijen.

Bron: https://nos.nl/artikel/2196548-resten-bestrijdingsmiddelen-in-driekwart-van-de-honing.html

Onderstaand artikel gaat dieper in op het effect van pesticiden op bijen: 

Nog meer over dit onderwerp https://www.volkskrant.nl/wetenschap/pesticiden-met-schadelijke-effecten-voor-bijen-gevonden-in-honing~a4520337/

En voor nog meer verdieping de link naar het artikel in Science

o o o o o o o o o o o o o

Opening bijenschans Immenes in Eemnes


Bijenschans Immenes pronkt op begraafplaats

EEMNES - Burgemeester Roland van Benthem heeft vanmiddag de bijenschans 'Immenes' op de Algemene Begraafplaats aan de Laarderweg geopend.

'Imme' staat voor een zwerm bijen en 'nes' voor een landtong aan de binnenbocht van een rivier, waar Eemnes ook zijn naam aan te danken heeft. Of vrij vertaald: het stukje land van het bijenvolk. De bouw van 'Immenes' was een samenwerkingsproject tussen gemeente, vrijwilligers en leerlingen van het ROC Midden Nederland. Een win-win-situatie: de leerlingen hadden een mooie praktijkopdracht en de kosten voor de schans bleven daarmee beperkt.

Bron: Belnieuws.nl 22.09.2017

o o o o o o o o o o o o o

Uitreiking cheque tijdens oogstfeest SOLL

Vandaag waren we uiteraard aanwezig bij het jaarlijkse oogstfeest van SOLL Laren (Stichting Oude Landbouwgewassen Laren).

Tijdens deze dag hebben we een cheque uitgereikt gekregen door het bestuur van Oktoberfest Laren. Een mooie cheque ter waarde van € 200,= welke besteed zal worden aan een nieuwe observatiekast. Gert-Jan Loman nam de cheque dankbaar in ontvangst.

(Bron + fotograaf: FB Oktoberfest Laren)

  o o o o o o o o o o o o o

VBBN-borrel

In plaats van de bbq, werd er een lekkere borrel geschonken op het Schoolpad om het bijenseizoen af te sluiten. Gezellig en ondanks de vakantie nog een aardige opkomst.

Als dank voor de gastvrijheid ontving Martin een waar imkercadeau, een koningin van uitstekende afkomst van de vitale bijen.

Hieronder een sfeerimpressie van de borrel.


Voor andere foto's van de borrel, klik hier.

o o o o o o o o o o o o o


Het Suikerteam


Zaterdagochtend is er van 09.00u tot 14.00u hard gewerkt om voor alle leden van de vereniging suikerwater te draaien voor het inwinteren. Er is binnen die tijd een hoeveelheid van 1205 kg (!) suiker gedraaid. Top!

o o o o o o o o o o o o o


Dansend Mijtje


Zo nu en dan kom je met praktisch imkeren iets leuks tegen. Paar weken geleden troffen we een schuifelende varroamijt over het broed aan.

De meeste imkers vinden ze waarschijnlijk liever dood op de schuifla of zien ze eigenlijk juist liever helemaal niet.

Maar als je er dan toch een aantreft, kun je er maar beter even van genieten. Vol verbazing van de beweging die een mijt maakt, zich bijna een weg dansend over het broed.

Wellicht ook alvast een mooi moment om te bepalen welke methode je zelf gaat kiezen om deze dansende varroamijt te bestrijden binnenkort. ;)o o o o o o o o o o o o o

Suiker bestellen

Zaterdag 19 augustus gaan we suikerdraaien op het Schoolpad 3 in Laren bij de familie Zwannikken. Graag voor 12.00u de suiker ophalen.


Hoe bestel je de suiker voor jouw bijen:


- Graag de bestelling voor 15 juli opgeven bij Ronald, telefonisch of via de email. (zie email 08.07.2017).


- Per volk betaal je € 15,=. Graag cash betalen bij het ophalen.


- Lever jouw emmers in voor 19 augustus, anders wordt de bestelling in emmers van de vereniging gestopt (€ 1,50).Het zou ontzettend fijn zijn wanneer je ook even komt helpen!

o o o o o o o o o o o o o

Sjoemel-raat

Tijdens het praktisch imkeren komen we soms verrassende dingen tegen. In dit volk troffen we een rafelige broed ontwikkeling aan. Dit terwijl het vrij gebouwde raat aaneengesloten bebroed was. We hebben inbuzz-kunstraat ingehangen voor een vergelijking. En wat bleek: links op de foto de sjoemel-was zoals ook besproken tijdens de jaarvergadering en rechts op de foto het resultaat met een ander raat.

Zelf ook last van vervuild kunstraat? Op de website van het NBV is een meldpunt waar je jouw melding kwijt kan. Er is daar meer informatie over te vinden.

Hieronder de laatste update van dit moment.

12 juni '17

Doorbraak in onderzoek naar sjoemelkunstraat!

In een veldproef die de Belgische FOD Volksgezondheid heeft opgezet, lijkt het verband tussen de hoge concentratie stearine in kunstraat en de sterfte van broed te zijn aangetoond. In een tussentijds bericht meldt de dienst: "Een oorzakelijk verband tussen de toevoeging van stearine en de vastgestelde broedsterfte van vorig jaar is dus waarschijnlijk. Daarom vragen wij de imkers om resterende stocks van de probleemraten definitief niet meer te gebruiken." Bron: NBV.

o o o o o o o o o o o o o


Eerste deelnemers Larens

biodiversiteitsproject beloond

De eerste drie deelnemers aan een nieuw biodiversiteitsproject van de gemeente Laren, zijn beloond door wethouder Ton Stam. Zij kregen vrijdagochtend een bloemetje overhandigd.

foto: Studio Kastermans

Wethouder Ton Stam zette Judy Hollestelle–Schomper, Joke Kok–de Bruyn en Danielle Evers in het zonnetje. Zij meldden zich als eerste aan voor de actie ‘(N)iets doen voor de biodiversiteit in Laren.’

Tegel

De deelnemers kregen een bos bloemen en een Living Pavement tegel. Deze speciale tegel heeft een open structuur waardoor planten door de bestrating heen kunnen groeien.

Speciale actie

De gemeente Laren, Imkervereniging VBBN Laren Blaricum en Gewildgroei gaan de biodiversiteit in Laren bevorderen. Ze zetten daarom een speciale actie op touw waar bewoners aan mee kunnen doen.

Bron: gooischnieuws.nl

Meedoen kan nog steeds! Aanmelden en meer informatie hierover: 
http://www.laren.nl/inwone…/Projecten_2/Biodiversiteit_Laren

o o o o o o o o o o o o o

De zomer is begonnen

eerbetoon aan Ernst Wortel geschreven door Bart Vos

(foto: Bart Vos, Linde Kermisterrein Laren, 5 juni)

Op de Brink woonden voornamelijk armoedzaaiers.  De prachtige collectie Larense school schilderijen van de  gemeente laat een behoorlijk vertekend, romantisch beeld zien van de keuterboertjes en hun armzalige huishouden aan het einde van de 19e eeuw. Het ziet er schilderachtig uit, maar het verhaal wil dat de schilders de boeren interieurtjes lieten nabouwen in hun atelier zodat ze minder last hadden van de onplezierige luchtjes van hun modellen.

Als boeren moeten leven van de opbrengst van hun boekweitakkers en hun schapen dan is er geen rijkdom. Aan het huidige dorp valt het nauwelijks meer te zien maar Laren was echt een dorp van kleine arme boeren.

De Laarders werkten hard, leefden eenvoudig en lieten zich leiden door de seizoenen. De kerk sloot hier naadloos op aan door alle ijkpunten door het jaar op te nemen in de kerkelijke kalender. De kortste dag van het jaar werd gekoppeld aan kerstmis. De schraalste tijd van het jaar in februari/maart was een mooie aanleiding voor de oproep van de pastoor om te vasten. Dat moet vast niet al te moeilijk geweest zijn als er toch al weinig meer te eten was.

Maar het belangrijkste moment van het jaar was en is natuurlijk Sint Jan. Het feest op 24 juni is kort na de langste dag en werd uitgebreid gevierd. De onvolprezen broederschap doet er nog steeds het nodige aan om Sint Jan zichtbaar te maken. Maar de natuur laat het zelf ook heel duidelijk zien: de talloze lindebomen komen in bloei en rond de langste dag kun je de zoet-zure geur van de nectar in het dorp ruiken.

Als de linde begint te bloeien gaat de zomer beginnen. Vandaag zag ik voor de eerste keer dit jaar verschillende bijen en hommels op de bloesem van de vroege lindebomen op het kermisterrein op zoek naar nectar.

o o o o o o o o o o o o o

Interview in Bijenhouden met Johan Calis

Een toekomst met varroaresistente bijen

Klik dubbel op het artikel uit Bijenhouden 2017.3 om het te kunnen lezen. Wil je meer lezen over de vitale bij? Kijk verder op de website en lees in ieder geval het artikel van Pam van Stratum 'Vitale bijen hebben de toekomst'

o o o o o o o o o o o o o
Schaapscheerfeest

Zaterdag 3 juni van 10.00 tot 17.30u is er het traditionele Schaapscheerfeest van het Gooisch Natuur Reservaat op de Tafelberg in Blaricum. De schapen worden dan op ambachtelijke wijze, met de schaar, uit hun dikke winterjas geholpen.

Er zijn dan kraampjes met informatie van groene organisaties, versnaperingen en spannende activiteiten voor jong en oud. Natuurlijk zijn wij ook van de partij!
Pam van Stratum staat er met een stand met honing en honingproducten.

Leden van de vereniging zullen belangstellenden informeren over het boeiende leven van de honingbij met behulp van de demonstratiekast. En natuurlijk vertellen wat er aan vooraf gaat, voordat die lekkere honing in een potje zit.

o o o o o o o o o o o o o


Praktisch imkeren

Maandagavond is er weer praktisch imkeren op het Paviljoen vanaf 19.30u.

Hoe staan de volken ervoor? Vorige week hebben we de functie gezien van een 'leegje',  wat te doen wanneer je niet precies weet wanneer de nieuwe moer wordt geboren en hoe je de moer naar de bovenste broedbak 'lokt'. Daarnaast heeft de strokorf een nieuwe honingbak gekregen.

Naast praktische tips voor de beginnende en gevorderde imker ook leuk en leerzaam om te zien wat je tegenkomt in de volken die we bekijken. Benieuwd wat we morgen weer gaan doen?!

Geen imker, maar wel interesse? Je bent altijd welkom! Stuur ons een mailtje, dan zorgen wij voor een kap.

Dit filmpje is deels opgenomen in slow-slow-motion, zodat je beter kunt zien wat er zoal op de vliegplank gebeurt. In dit geval gemaakt aan het einde van een warme bijna tropische dag.
o o o o o o o o o o o o o 

Actie '(N)iets doen voor de biodiversiteit in Laren' gestart


Vorige week is de actie ‘(N)iets doen voor de biodiversiteit in Laren’ van start gegaan! Wethouder Ton Stam zaaide een stuk berm aan de Schapendrift in met bloemzaden, en onthulde een bord. De aanwezige kinderen hielpen hem een handje mee! 
De actie is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Laren, Imkervereniging VBBN en Gewildgroei. Meedoen is eenvoudig: het kost niets en u hoeft niets te doen, behalve 1 vierkante meter tuin te ‘doneren’ door deze niet meer te maaien. Kijk wat groeit en bloeit op die vierkante meter als de natuur daar zijn gang kan gaan! 


De gemeente Laren verdubbelt het aantal aangemelde vierkante meters op plekken in de openbare ruimte.

Enthousiast geworden? Aanmelden en meer informatie via onze site: 
http://www.laren.nl/inwone…/Projecten_2/Biodiversiteit_Laren
Bron: Gemeente Laren     Foto's: Studio Kastermans
o o o o o o o o o o o o o 

Praktisch imkeren start!

Maandagavond 15 mei vanaf 19.30u start het Praktisch Imkeren op het Paviljoen.


De eerste avond start met het inspecteren van de volken en wordt bepaald wat er met de volken moet gebeuren. Daarnaast zullen Johan Calis en Gert-Jan Loman ook de tijd nemen voor het beantwoorden van vragen.


Wil je meedoen en op de hoogte worden gehouden, stuur dan een mailtje naar info@vbbnlarenblaricum.nl.

o o o o o o o o o o o o o 

Feestelijk startschot actie ‘(N)iets doen voor de biodiversiteit in Laren’


Op zaterdag 13 mei a.s. gaat de actie ‘(N)iets doen voor de biodiversiteit in Laren’ van start. Deze actie is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Laren, imkervereniging VBBN en Gewildgroei. Wethouder Ton Stam geeft samen met Johan Calis, voorzitter van Imkervereniging VBBN, het startsein.


Met dit initiatief hopen de betrokken partijen inwoners van Laren enthousiast te krijgen om een (gratis) steentje bij te dragen aan milieuvriendelijk beheer van eigen groen en gemeentelijk groen.

De actie houdt in dat bewoners wordt gevraagd om slechts één vierkante meter gazon te ‘doneren’ door dit niet meer te maaien en de natuur zijn gang te laten gaan.

De gemeente Laren verdubbelt iedere aangemelde vierkante meter in stukken openbaar groen. Op die plekken gaat de gemeente het gras op een natuurlijke manier beheren. 


Programma 13 mei 2017

·         Inleiding ‘Waarom (n)iets doen?’ door wethouder Ton Stam

·         Inzaaien berm door Ton Stam en Johan Calis

·         ‘Bijen, insecten en biodiversiteit’ door imker Johan Calis

·         Gewildgroei, toelichting op deze aanpak door initiatiefnemer Bennie Meek

Het totale programma duurt naar verwachting een half uur.


U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.


Locatie: Schapendrift, Laren, ter hoogte van huisnummer 35.


Aanvang: 11.00 uur.


Enthousiast geworden? Je kunt de gemeente hier alvast laten weten dat je meedoet. Klik op de link:  http://laren.nl/inwoners/Projecten_2/Biodiversiteit_Laren


o o o o o o o o o o o o o 


Bericht van de gezondheidscommissie

De gezondheidscommissie haast zich om te waarschuwen voor voedselgebrek van de bijen.


Het weer is koel en schraal zodat de voorjaarsbloemen weinig nectar geven en dat terwijl de volken veel broed hebben en hard groeien.

In geval van twijfel raden we aan om suikerdeeg aan te bieden!


o o o o o o o o o o o o o 


Op bezoek bij Maja de Bij


In de laatste Bonte Brink verscheen een leuk artikel over onze vereniging. Wanneer je klikt op de foto is het artikel beter leesbaar.

0000000000000


Gewildgroei


Op de Schapendrift staan Bennie Meek van Gewildgroei, wethouder Ton Stam, medewerker Olaf de Schouwer van de BEL, Bart Vos van de Vereniging tot bevordering der Bijenteelt in Nederland, een journaliste Jacqueline Roest van de Bel en Maarten Stevens van de Vrienden van het Gooi om te kijken naar het project (N)iets doen voor biodiversiteit van Gewildgroei. Mensen die een jaar lang een vierkante meter in hun tuin geheel met rust laten om te kijken wat er allemaal gebeurt, wat er bloeit, wat er kruipt, wat er vliegt. De gemeente Laren verdubbelt die meter in een stuk openbaar groen dat OOK met rust gelaten wordt. Hier dus op de Schapendrift. Iedereen heel enthousiast en Maarten vertelt honderduit over de relatie van dieren met planten, wilde planten. Om de biodiversiteit en de natuur een handje te helpen wordt een schraal wilde bloemenmengsel van de Cruydt-Hoeck Wildeplantenzaden ingezaaid.Goed voorbeeld hoe een bestaand plantsoen met weinig kosten omgevormd kan worden tot een bron van leven. Of zoals Gewildgroei het noemt: Plantsoenrevolutie. http://gewildgroei.nl/film-niets-doen-voor-biodiversiteit/


Bennie showt de speciale Gewildgroei tegel. Een tegel met een gat om wilde planten een kans te geven en tevens een manier om de verstening van het dorp terug te dringen. Op 13 mei om 11.00 uur is de officiële aftrap van het project.


o o o o o o o o o o o o o


Daar zijn we weer,..

voor de appel en de peer


De fruitcommissie, bestaande uit Johan Duurland en Gert-Jan Loman, had het reeds bijtijds aangekondigd. Afgelopen zaterdag was het dan zover. Het deed denken aan vorig jaar; de vroegte, de kou en een groepje imkers al vroeg aan de koffie in 't Goy om daarna hun bijen hun petit domicilie te tonen bij Fruit en Pluimveebedrijf Vernooij.

De meest nieuwsgierigen kregen een kleine rondleiding in het gedeelte van het bedrijf waar op dat moment peren werden gewassen, geselecteerd en klaargezet voor transport. En na weer wat wijsheid te hebben opgedaan, konden we gaan doen waarvoor we eigenlijk kwamen. Na diverse pallets te hebben geplaatst tussen de appelbomen werden daarop de bijenkasten geplaatst. Met deze keer wat extra aandacht voor het vrijmaken van de vliegopening. Nu maar hopen dat de weersomstandigheden ook gaan lijken op die van vorig jaar. Vooralsnog nog niet...


o o o o o o o o o o o o o


Ter nagedachtenis aan

Aart Kuipers(foto: Nico Bierlaagh)


In nieuw Nederlands zeggen wij Van alle markten thuis en bedoelen daarbij een universeel mens. Aart kon zonder enige twijfel een Universeel mens genoemd worden.

Een academisch opgeleide man die behalve de wetenschap ook de kunsten beoefende. Aart was van meerdere markten thuis: Bij de Gooische academie begon hij na zijn pensionering met schilderen. In 2011 toonde hij in de galerie van Lily Zelligman zijn werk. Hij zocht in zijn werk de sfeer van vroeger, toen Laren en Blaricum nog echt kunstenaarsdorpen waren.


Behalve zelf musiceren organiseerde hij klassieke muziekconcerten. In zijn mooie ruime muziekkamer ontving hij muziekliefhebbers om samen te genieten van geweldige musici. Na het concert uiteraard tijd en ruimte om onder het genot van een glas wijn nog na te praten.


Na een aanbieding in 2010 om bijen in de tuin te plaatsen belde hij de vereniging om ruimte aan te bieden. Na een jaar besloot hij dat hij de bijen zo interessant vond dat hij zelf imker wilde worden. Hij volgde een cursus, kocht materialen en liet een prachtig bijenstalletje bouwen. Het imkeren ging met vallen en opstaan en ook al ging het niet altijd perfect, hij genoot er wel heel erg van. De eenvoud van de imkers en de vereniging spraken hem erg aan.


Aart werd geboren in Laren in 1942 en groeide hier ook op. Lange tijd van zijn arbeidzame leven werkte hij in het buitenland. Hij bleef echter in Laren wonen want hij hield erg van zijn dorp ook al zag hij dat met lede ogen veranderen. De oorspronkelijke Laarders die het dorp kleurden en het de moeite waard maakten om te wonen werden langzaam overschreeuwd door de nieuwe dorpelingen die minder met de beschaving ophadden. Liever was hij op Schiermonnikoog. Samen met Marianne en hun honden reisde hij naar het eiland waar het leven nog was zoals het hem het meeste beviel: rustig en beschaafd met tijd voor elkaar, de natuur en rust. Uiteindelijk konden zij enkele jaren geleden een eigen huis kopen en waren ze meestentijds op het eiland.


Het was nooit saai om in Aarts gezelschap te verkeren want met zijn brede belangstelling was er altijd meer dan genoeg gesprekstof. Of dat nu over muziek, kunst, literatuur of de (plaatselijke) politiek ging, er was altijd een gesprek.


Enkele jaren geleden overwon hij kanker en werd beter verklaard. De ziekte was echter niet definitief weg maar wel onder controle. In december verslechterde zijn gezondheid echter heel erg snel en moest er opnieuw onplezierige behandelingen plaatsvinden. Van de kuren was hij erg ziek maar hij wilde niet opgeven weten. De complicaties en uitzaaiingen maakten echter een eind aan zijn krachten en op 19 maart is hij overleden.


Een universeel mens omarmt de wetenschappen en het is dan ook logisch dat Aart zijn lichaam ter beschikking van die wetenschap gesteld heeft. De vereniging zal een bijzonder uitgesproken en erudiet lid missen.


Het bestuur van de Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt Nederland Laren Blaricum

o o o o o o o o o o o o o 


Nationale Boomfeestdag


Vandaag is het Nationale Boomfeestdag. Doel van deze dag is om de kinderen functies en waarden van bomen in hun directe leefomgeving te laten inzien, door middel van het planten van een eigen boom. Gemeente Laren en de Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt Laren Blaricum hebben vorig jaar besloten tijdens de boomfeestdag deze jaarlijkse traditie samen te organiseren.

Groep 6 van meester Marc Lenten van de Openbare Basisschool de Ploeg heeft dit jaar de eer om vier amberbomen te planten op de Veerweg in Laren. Wethouder Tijmen Smit opent de boomfeestdag door brieven van de kinderen in een tijdscapsule te plaatsen. VBBN Laren Blaricum heeft een brief van de voorzitter, een fact-sheet en een actueel artikel over de Vitale Bijen erin geplaatst. Imkeren in Nederland is op dit moment eigenlijk alleen mogelijk als de varroamijt goed bestreden wordt. Vitale bijen zijn al sinds 2009 niet meer behandeld tegen de varroamijt. Wellicht dat dat ook over vijftig jaar niet meer nodig is?!

De heer Makkinga van Drielandenbomen toont de kinderen diverse foto’s van de amberboom die wordt geplant, uitgekozen door de buurt. Daarna gaan de kinderen aan de slag; boom rechtop houden en zandscheppen geblazen. Vele handen maken licht werk en de klus is dan ook zo geklaard.

Bomen langs de weg vervullen belangrijke taken, ze vangen fijnstof af, ze leggen koolstof vast en produceren zuurstof en zijn soms optisch mooi. Nog mooier wordt het als de bomen bloeien en bloembezoekende insecten aantrekken om bestoven te worden. Naast de amberbomen wordt er binnenkort ook een lindeboom in deze straat geplant. Johan Calis, voorzitter van VBBN Laren Blaricum, legt de kinderen het belang uit van de (linde)boom voor de bijen en het belang van de bijen voor de bomen. En hoe kun je dat beter uitleggen dan echte lindehoning uit Laren te proeven! Met soepstengels dippend in echte Larense lindehoning wordt er in een prachtig zonnetje een mooie herinnering bijgeschreven. En iedereen die ooit een boom heeft geplant, denkt daar lopend langs die boom altijd weer aan terug.

o o o o o o o o o o o o o 

Bart Vos gedecoreerd met gouden speld


Tijdens de jaarvergadering van de Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland Laren-Blaricum van maandagavond 6 maart in de blokhut van “Ons Genoegen” is scheidend secretaris Bart Vos gedecoreerd met de gouden speld.


In de eerste helft van de ´70-jaren van de vorige eeuw, struikelde Bart met zijn jongere broer Kees thuis op zolder over de bijenkasten die vader Bep daar had opgeslagen. Die was ooit begonnen met imkeren, maar was er door drukte in de fietsenwinkel tijdelijk mee gestopt.

In ’75 of ’76 is Bart met zijn broer begonnen met imkeren op het dak van de werkplaats van de fietsenwinkel aan de Brink in Laren, waarop een heuse bijenstal was gebouwd.
Bart is een actief lid van de Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland (VBBN) Laren-Blaricum. Zo was hij redactielid van Bijpraten, een fraai vormgegeven periodiek van de vereniging begin jaren ’80 en is hij jarenlang bestuurslid geweest. Na het overlijden van Bep in 2000 heeft Bart de functies van penningmeester en secretaris met grote en karakteristieke inbreng bekleed. Na de fusie van landelijke bonden tot de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV), heeft Bart ervoor gezorgd dat onze statuten onder onze oorspronkelijke naam bij Kamer van Koophandel werden gedeponeerd.
“Wij zijn een vereniging tot bevordering van de bijenteelt” horen we Bart vaak zeggen. Ontelbaar is de stroom van publicaties van zijn hand waarmee onze verenigingsactiviteiten in de lokale media onder de aandacht worden gebracht.

Een aparte vermelding verdient zijn initiatie van de activiteiten rond de viering van ons 90-jarig jubileum in 2014. Er was een tentoonstelling van onze vereniging in de Lindehoeve van de Historische Kring Laren, publicaties van Bart z’n hand in hun kwartaalblad, een jubileumsymposium in het Brinkhuis en een aansluitende feestavond in “Ons Genoegen”. Zijn inbreng hierbij én in de realisatie van het jubileumboek hebben het succes van de jubileumviering mede vormgegeven.

Naast het imkeren heeft hij zich bekwaamd als honingkeurmeester en als leraar bijenteelt. Mede door zijn inbreng bij de jaarlijkse honingkeuring van de vereniging is de verzorging van de honing, zoals die door onze leden gebotteld wordt, op een hoog niveau. Daarnaast kwam de verkiezing van de publieksfavoriet, waarbij het publiek als keuringspanel fungeert, uit de koker van deze bezige bij. Hierdoor wordt niet alleen de best verzorgde maar juist ook de meest smakelijke honing verkozen! In recente jaren zijn een tweetal cursussen voor beginnende imkers verzorgd door bijenteeltleraar Bart. Dit werd door de cursisten zeer gewaardeerd en heeft de vereniging aanwas opgeleverd.

Bart is ook lid van de werkgroep Vitale Bijen van de vereniging, die via darwiniaanse natuurlijke selectie op varroa-tolerante bijen selecteert. Het project van de werkgroep is in 2009 gestart en heeft een vitale bijenpopulatie opgeleverd die duidelijk beter met de exotische varroamijt overweg kan.

Bart heeft er nu voor gekozen zijn bestuursfunctie neer te leggen, maar zal ongetwijfeld een actief lid van onze vereniging blijven. Zijn inbreng in het wel en wee van onze vereniging in de afgelopen ruim 40 jaren, heeft het bestuur doen besluiten Bart voor te dragen bij de Nederlandse Bijenhouders Vereniging, met succes, om hem te decoreren met de Gouden Speld.

o o o o o o o o o o o o o 

Algemene ledenvergadering

Gisteravond vond de algemene ledenvergadering voor het eerst plaats op de Smeekweg bij Ons Genoegen. Een locatie waar menig VBBN-feestje is gevierd. Tijdens de jaarvergadering zijn de plannen voor het aankomend jaar uit de doeken gedaan.
Deze avond werd er ook afscheid genomen van de bestuursleden Bart Vos (secretaris) en Bert-jan van Wichen (commissaris).
Bart zijn inbreng in het wel en wee van de vereniging in de afgelopen 40 jaar, heeft het bestuur doen besluiten Bart voor te dragen bij de Nederlandse Bijenhouders Vereniging om hem te decoreren met de Gouden Speld. De Gouden Speld werd gisteravond officieel aan Bart uitgereikt. Bart, nogmaals gefeliciteerd!
De avond werd afgesloten met het traditionele jaaroverzicht, een foto- en feitenpresentatie van alle VBBN-hoogtepunten van 2016.
o o o o o o o o o o o o o

Voorproeven imkerseizoenMet het heerlijke warme zonnetje gisteren is menig imker vast naar zijn bijenkast gevlogen om te kijken hoe zijn/haar bijen de winter zijn doorgekomen. Daar aangekomen de heerlijke geur van honing en was opsnuivend... en volop genietend van het zoemen van de bijen. Komen ze al met stuifmeel thuis, en welke kleur?...
Kom maar op met het warmere weer. Nu al zin in de voorjaarsinspectie en de start van het imkerseizoen!
o o o o o o o o o o o o o 

Algemene Leden Vergadering

Tijd om met elkaar terug te blikken op 2016 en vooruit te kijken naar 2017.

Dat doen we zoals gebruikelijk op onze jaarvergadering:
dit jaar op maandag 6 maart vanaf 20.00 uur in de Blokhut van Ons Genoegen, Smeekweg 104 in Laren.  
Voor de uitnodiging en agenda, het jaarverslag 2016 en de verschillende bijlagen, klik hier.
Als je leuke foto’s hebt van het afgelopen imkerjaar, stuur die naar info@vbbnlarenblaricum.nl dan nemen we die mee in het jaaroverzicht. Tot 6 maart!
 o o o o o o o o o o o o o Tijd voor het voorjaar


Het was al even warm genoeg om naar buiten te gaan, maar helaas schijnt de winter nog niet voorbij te zijn. Dus nog even wachten op de krokussen.

 o o o o o o o o o o o o o 


Save the dateHou maandag 6 maart vanaf 20.00 uur vrij in je agenda voor de Algemene Leden Vergadering van VBBN Laren Blaricum.


De ALV vindt dit jaar plaats in de Blokhut van Ons genoegen, Smeekweg 104 in Laren.

 


In de loop van februari zullen de officiële uitnodiging, agenda en andere documenten beschikbaar zijn en toegestuurd worden via email.


 o o o o o o o o o o o o o 


Voor informatie op de homepage eerder dit jaar, klik op archief homepage hieronder.
Comments