Home‎ > ‎

Archief homepage


Gelukkig Nieuwjaar

Het bestuur VBBN Laren Blaricum wenst iedereen een feestelijke jaarwisseling en een mooi en gezond bijenjaar met veel imkerplezier!
 o o o o o o o o o o o o o 

Gezocht ....

Een nieuwe secretaris voor onze vereniging!
Bart Vos heeft tijdens de Algemene jaarvergadering in maart aangekondigd zijn taak als secretaris neer te leggen. 

Interesse? Stuur dan een mailtje voor eind januari naar info@vbbnlarenblaricum.nl.

Voor de officiële aankondiging en achtergrondinformatie over het bestuur van VBBN Laren Blaricum, klik hier.

 o o o o o o o o o o o o o 
Fijne Kerstdagen

o o o o o o o o o o o o o 


We gaan weer druppelen...

Zaterdag 17 december  vanaf 12.00 uur gaan we de volken op het Paviljoen behandelen met een oplossing van oxaalzuur.

Tegelijkertijd ook een mooi moment om het Paviljoen op te kuisen.
Nog even nalezen wat precies de bedoeling is? klik hier voor de mail.

Aan het eind van het seizoen wanneer de volken geen broed meer hebben, is het een uitstekend moment voor de behandeling. De bijen zitten op een tros en kunnen dan goed behandeld worden tegen de varroamijt door te druppelen met een oplossing van oxaalzuur in suikerwater. Een goede start van een nieuw imkerseizoen!

Om toepassing binnen de vereniging te stimuleren wordt de vloeistof gratis aangeboden aan leden. Indien je hiervan gebruik wilt maken, neem dan contact op met Johan Calis of stuur een email naar info@vbbnlarenblaricum.nl. 
Tip: neem wat glaswerk mee 17 december om het oxaalzuur in te doen.

o o o o o o o o o o o o o 

Een beker naar Laren en een

beker naar Blaricum


Winnen geeft altijd een zoet gevoel, maar het geeft nog eens een dubbel lekkere smaak als het met echte Gooise heidehoning gedaan is. De prijs voor de mooiste en lekkerste heidehoning van 2016 is gewonnen door GertJan Loman. Om half elf mocht de trotse winnaar de speciaal voor dit jaar beschikbare gestelde Goois Natuur Reservaat beker ontvangen uit handen van Ben Blessing. Er waren maar liefst vier imkers die heidehoning hadden ingestuurd waar helemaal niets op aan te merken viel, maar daarvan was er maar één de allerlekkerste. En die was van Blaricummer Loman, de zeer ervaren imker die al verschillende keren met prijzen naar huis ging. Loman: “Ik had al vaker kunnen winnen als niet de smaak doorslaggevend was geweest. Dubbel mooi dus dat ik weer eens win. Want van die Laarder (Martin Zwanikken) kan ik toch met smaak niet winnen”.

Door de speciale heidehoningprijs zou de Bep Vos wisselbeker misschien een heel klein beetje in de schaduw kunnen komen te staan. Maar daar was gelukkig geen sprake van. Imker Martin Zwanikken mocht maar liefst drie prijzen op komen halen. Een voor de, volgens de aanwezigen, allerlekkerste honing, een andere eerste prijs voor de mooiste crème honing en tenslotte de hoofdprijs. De Bep Vos Wisselbeker gaat weer een jaar met de zelfbedieningswagen het dorp door. Zwanikken had vier verschillende soorten honing ingeleverd voor de keuring en alle vier werden ze met een tien beoordeeld. Omdat ook een aantal andere imkers zo’n hoog gemiddelde hadden was de smaak doorslaggevend en dat was een pot fantastische bloemenhoning die de aanwezigen een 7,8 gaven.

In de goed gevulde blokhut van Ons Genoegen hadden zo’n 45 imkers, honingliefhebbers en andere geïnteresseerden zich verzameld om als jury voor de Larense en Blaricumse imkers te fungeren, maar ook om te luisteren naar Jaap Vlaanderen van het Goois Natuur Reservaat. Samen met beheerder Ben Blessing vertelde hij over de werkzaamheden van het GNR en daarbij vooral over het beheer van de heidevelden. Heide is eigenlijk geen natuurlijk landschap en kan alleen maar blijven bestaan door goed beheer. Zonder het ingrijpen van de mensen van het GNR zouden de heidevelden al snel vol gegroeid zijn. Schapen, grote grazers en vrijwilligers houden de velden schoon en in augustus en september prachtig paars. Belangrijkste boodschap van Jaap: “Het GNR gaat door met het beheren van de heide en zelf het oppervlakte heide laten toenemen”.

Aan het einde van de gezellige avond mocht Ben Blessing de GNR beker overhandigen aan GertJan Loman. Bijzonder is te melden dat Ben de zoon is van ons oud lid Ben Blessing uit Bussum die tijdens een van de eerste edities van de keuring met de hoofdprijs naar huis ging.

Jaap Vlaanderen overhandigde de Bep Vos wisselbeker aan de apetrotse Martin Zwanikken die voor het tweede opeenvolgende jaar de overall winnaar is. Behalve de genoemde winnaars waren er nog drie andere toppers: in de categorie meeste inzendingen ging de prijs naar Kees Bakker uit Blaricum. De prijs voor zelf gebrouwen honingdrank, de zogenaamde mede, werd meegenomen door de zwagers Fred Horst en Fred Reimerink. Een speciale eervolle prijs was er tenslotte voor Joke Witte voor een prachtige raathoning.

o o o o o o o o o o o o o 
Wie ...
heeft de mooiste en de lekkerste heidehoning van 2016?

Wie,... dat weten we donderdag 24 november aan het eind van de avond.

Maar wat die wint,...
naast eeuwige roem en eer,
is deze eenmalige prachtige GNR-heideprijs!
Deze prijs wordt uitgereikt door Ben Blessing, GNR-regiobeheerder in ons deel van het Gooi en met name voor ‘t Paviljoen.

Voor zaterdag 19 november voor 12.00u nog even gauw je honing inleveren bij Johan Calis of Bart Vos.

Iedereen (leden, donateurs, niet leden, vrienden, familie, buren...) is donderdag as van harte welkom op de traditionele VBBN honingkeuring om 20.00u in de Blokhut op de Smeekweg 104 in Laren. Tot donderdag!


(Fotograaf: GertJan Loman)

o o o o o o o o o o o o o 
Secretaris Bart Vos live op 6FM
Vandaag is onze secretaris Bart Vos geïnterviewd door 6FM over de aanstaande honingkeuring op 24 november om 20.00u in de Blokhut in Laren. 

Dit jaar extra aandacht voor de heidehoning. In samenwerking met het GNR wordt een speciale prijs uitgereikt.

Om het interview te beluisteren, klik hier (of hier). VBBN Laren Blaricum was vaker in het nieuws over de honingkeuring, kijk bij Nieuws.

Foto: Wethouder Tijmen Smit wordt tijdens de honingkeuring 2015 bijgepraat door Bart Vos.
o o o o o o o o o o o o o 
Hij mag hem nog heel even houden
Vorig jaar mocht Martin Zwanikken uit handen van wethouder Tijmen Smit de Bep Vos wisselbeker ontvangen. Maar over drie weken moet hij h'm inleveren en weer zijn uiterste best doen om hem weer een jaartje in zijn wagen te mogen showen.

o o o o o o o o o o o o o 

Uitnodiging Honingkeuring


Op donderdag 24 november hopen wij opnieuw een zeer feestelijke avond te beleven in het kader van onze jaarlijkse honingkeuring. Om 20.00u uur is iedereen van harte welkom in de Blokhut om de verkiezing van de lekkerste, mooiste, fraaiste en aangenaamste honing en andere bijzondere bijenproducten van 2016 mee te maken en uiteraard mede te bepalen.

De opbrengst van onze volken was dit jaar zeer behoorlijk en wij verwachten een flinke hoeveelheid te keuren honing en met name volop heidehoning.

Om goede heidehoning te maken zijn naast onze bijen en ons vakmanschap vooral goede weersomstandigheden en niet te vergeten goed onderhouden heidevelden nodig. Het weer kunnen we niet beïnvloeden maar voor de hei kunnen wij gelukkig rekenen op het goede beheer door het Goois Natuurreservaat (GNR). Het leek ons dan ook een goede gelegenheid om het GNR uit te nodigen om een en ander te komen vertellen over onze heidevelden.

Foto: Jaap Vlaanderen (GNR)

Wij zijn dan ook heel blij dat Jaap Vlaanderen, terrein communicatie en vrijwilligerswerk van het GNR ons hierover wil bijpraten.

De hoofdprijs van de avond is uiteraard de Bep Vos Wisselbeker maar dit jaar wordt een extra prijs toegekend. Het afgelopen jaar was een fantastisch bijenjaar en met name de overweldig bloeiende heide heeft de organisatie van de keuring in overleg met het Goois Natuurreservaat doen besluiten om een eenmalige zeer bijzondere prijs uit te reiken, te weten de GNR-heidehoningprijs. Deze prijs zal toegekend worden aan de imker met de mooiste en lekkerste heidehoning van 2016, verzameld op de Gooische heide. Deze prijs zal worden uitgereikt door Ben Blessing, GNR-regiobeheerder in ons deel van het Gooi en met name voor ‘t Paviljoen. Bovendien is Ben de zoon van ons gewaardeerde oud-lid Ben Blessing senior.

Alle leden, donateurs, oud-leden, belangstellenden, imkers, vrienden, familie en kennissen zijn dan ook

Van harte welkom op donderdagavond 24 november om 20.00 uur in de Blokhut, Smeekweg 104, 1251 VK Laren

Toegang is gratis en het aanbieden van honing en andere bijenproducten kunnen alle leden en donateurs van onze vereniging voor € 1,- per te keuren item. Leden van andere verenigingen zijn natuurlijk welkom en kunnen vanzelfsprekend lid of donateur worden van onze verenging en daardoor ook meedingen naar de verschillende prijzen.

Inleveren van producten kan tot uiterlijk zaterdag 19 november 12.00 uur bij Johan Calis, IJsbaanweg 8 in Laren of Bart Vos, Melkweg 12 in Laren.

Bij het gereedmaken en aanbieden is het goed om de eisen die gesteld worden aan de diverse producten te raadplegen op de verenigingssite: vbbnlarenblaricum.nl/home/Home/documenten. Dit jaar zullen de vernieuwde eisen met betrekking tot de etikettering gehanteerd worden.

Wij hopen een groot aantal leden, donateurs, vrienden en belangstellenden te mogen begroeten.

o o o o o o o o o o o o o 
SAVE THE DATE!

op 24 november vindt onze jaarlijkse succesvolle honingkeuring plaats met dit jaar bijzondere bijdragen en fantastische prijzen

maak de honing gereed voor de keuring en zet de datum in je agenda!

o o o o o o o o o o o o o 

Oktoberfest Laren

De organisatie van het Oktoberfest Laren, kiest elk jaar een goed doel waarvoor de bezoekers van het Oktoberfest een bijdrage kunnen doen in een daarvoor bestemde bus. 

Dit jaar heeft de organisatie van dit Larense feest aan onze imkervereniging gedacht als behoeder van de bijen die zo'n belangrijke functie vervullen als bestuivers van gewassen en de wilde flora. Nu hebben gerst en hop geen insectenbestuiving nodig, maar allerlei andere voedselgewassen wel. Daarbij gaat het om de zetting van vruchten of de productie van de groentezaden!

Kennelijk is het belang van een goede bijenstand diep doorgedrongen in de samenleving en wij nemen graag deze geste ter ondersteuning van onze activiteiten in ontvangst. Het is fijn als mensen die niet direct bij de bijenteelt zijn betrokken publiekelijke belangstelling tonen voor ons werk. Binnen het bestuur is nagedacht over een bestemming van de donaties en er is gekozen voor een bestemming waarbij we ons publiek kunnen dienen met een kijkje in het bijenvolk; een nieuwe observatiekast! 

Er zijn de laatste jaren twee observatiekasten in gebruik geweest bij presentaties zoals het schapenscheerdersfeest van het GooischNatuurReservaat, de oogstdag van de Soll en de dag van het Blaricumse Werkpaard, die goede diensten hebben bewezen maar nu echt aan vervanging toe zijn. Wij kijken ernaar uit om het meest geschikte type te laten kopiëren, waarbij we hopen dat we de kosten met deze donatie kunnen bekostigen.

Als je zelf tijdens het Oktoberfest een duit in het zakje zou willen doen verwijs ik jullie met plezier naar de website http://www.oktoberfest-laren.nl/.

De organisatie van het Oktoberfest is een kleine club Larense vrijwilligers die naast de organisatie ook werk verrichten bij het opbouwen en inrichten van de tent. Een extra handje zou enorm gewaardeerd worden door de organisatie van het Oktoberfest. Vanaf ca. 11.00 en gedurende de zaterdagmiddag kan men een handje toesteken bij het sjouwen van meubilair of andere onderdelen van de inrichting. Ook wanneer je maar weinig tijd beschikbaar hebt ben je welkom. Frank Smit is contactpersoon van de organisatie van het Oktoberfest.

o o o o o o o o o o o o o 

Wat heeft de hei fantastisch gebloeid

Er zullen niet veel imkers zijn die geen ramen met heerlijke heidehoning hebben. Heel erg lekker, zeer gezocht maar ook moeilijk uit de raten te krijgen.

Gelukkig dat wij enkele jaren geleden dankzij de Rabobank een prachtig kolbtoestel aan hebben kunnen schaffen. Het blijft nog steeds een heel karwei maar het is beter te doen.

Hoe gaan we het aanpakken?

Op het Schoolpad komen twee elektrische slingers te staan. Juist als bij andere honing worden de raten ontzegeld en in de eerste slinger zoveel mogelijk leeg geslingerd. Waarschijnlijk zal alleen de niet-heide-honing eruit gekomen zijn en de heide in de raten zijn blijven zitten.

Na de raten gekolbd te hebben worden de raten in de tweede slinger vervolgens leeggeslingerd.

Het resultaat: een hoeveelheid heide-melange-honing, een hoeveelheid heidehoning en lege raten! Tussendoor hoeft de apparatuur niet helemaal schoon gemaakt te worden maar wij gaan ervan uit dat iedereen alles netjes achterlaat

Het slingeren kost op deze manier nogal wat tijd en het zal nodig zijn een rooster op te stellen. Het slingeren start a.s. zaterdag 17 september en hier op de site zullen we een overzicht van de gereserveerde dagen plaatsen.

Reserveren kan d.m.v. het sturen van een bericht aan

info@vbbnlarenblaricum.nl

Hopelijk gaan er veel kilootjes geslingerd worden!


dag

ochtend

middag

avond

Zaterdag 17 september

Fred en Fred

Fred en Fred

 

Zondag 18 september

Joke o.v. 

Joke o.v. 

 

Maandag 19 september

Pam 

Pam 

Johan D.

Dinsdag 20 september

Gert-Jan Johan D

Gert-Jan Johan D

 Johan D.

Woensdag 21 september

Floor Bart

Bart Floor

Joke 

Donderdag 22 september

 Pam

Pam 

Pam 

Vrijdag 23 september

 Wim v. D.

Wim van D. 

 

Zaterdag 24 september

 

 

 

Zondag 25 september

Martin  

Martin 

 

Maandag 26 september

 

 

 Milja

Dinsdag 27 september

Pam 

Pam 

 Pam

Woensdag 28 september

GertJan 

GertJan 

 

Donderdag 29 september

 Pam

Pam 

Pam 

Vrijdag 30 september

 

 

 

o o o o o o o o o o o o o 

Zondag VBBN BBQ-dag

Dit jaar organiseren we de jaarlijkse BBQ van onze vereniging op zondag 4 september in de tuin van de familie Zwanniken. Graag willen we met leden, donateurs en hun partners en kinderen het afgelopen imkerjaar laten passeren onder genot van een lekker hapje en een goed glas. Tot zondag!

o o o o o o o o o o o o o

Vitale bijen hebben de toekomst
Lid Pam van Stratum heeft een interessant artikel geschreven in Bijenhouden 5.  
Klik op de foto om het artikel te lezen.
o o o o o o o o o o o o o

Al suiker besteld?

Zaterdag 27 augustus wordt er suiker gedraaid bij de fam. Zwannikken op de Schoolstraat door Ronald Assenberg.  

Voor een volk is 15 kg suiker nodig. In 2 emmers van 8.5 liter zit 15 kg suiker. Dus voor 1 volk heb je 2 emmers nodig. De prijs van 1 kg suiker is 1 euro. Per emmer is dat 7.50 euro, dus per volk 15 euro.

Betalen kan contant bij aflevering. Graag de oude emmers inleveren, voorzien van naam, voor 27 augustus. Indien er geen emmers zijn, doen we de suiker in emmers van de vereniging. Deze emmers kosten 1,50 euro per stuk.

Zouden jullie voor 12 uur de suiker willen komen ophalen? Hulp is altijd welkom!

o o o o o o o o o o o o o

Deze week in het nieuws
Klik hier om het artikel te lezen. (bron: BEL-nieuws 29-06-2016)
o o o o o o o o o o o o o
Opknapbeurt voor Paviljoen

Maandag 27 juni 19.30u gaat het eindelijk gebeuren, het Paviljoen krijgt een opknapbeurt. Het hout wordt in de beits gezet, de vijver uitgemest en de groenstrook wordt bijgesnoeid en geharkt.

Alle leden en geïnteresseerden zijn meer dan welkom om de handen uit de mouwen te steken. De huidige bewoners van het Paviljoen worden voor korte tijd geëvacueerd, om vervolgens terug te keren naar een prachtig en gefatsoeneerd plekje aan de Leemzeulder in Laren. 

o o o o o o o o o o o o o
Schaapscheerfeest 2016
Het Goois Natuurreservaat (GNR) vierde gisteren voor de 25e keer het schaapscheerfeest bij de schaapskooi in Blaricum. En natuurlijk waren wij er ook bij. 

Pam had het weer uitstekend geregeld met:
Een heuse demonstratie korven-vlechten, virtueel imkeren met de bijenkast met foto's, diverse honing om te proeven, een observatiekast en voor het kleinere volk kaarsen rollen van bijenwas.

En uiteraard honing, waskaarsen en bijenwas om zelf kaarsen te rollen voor de verkoop.

Een groot aantal bezoekers voor het schaapscheerdersfeest, de ruime belangstelling van alle bezoekers, gezellige sfeer ........        Volgend jaar weer! (5 juni 2016)

o o o o o o o o o o o o o
Jubileum schaapscheerfeest met volle doe-dag

Goois Natuurreservaat (GNR) viert zaterdag 4 juni van 10.00 tot 16.30 uur voor de 25e keer het schaapscheerfeest bij de schaapskooi in Blaricum! Deze jubileumeditie belooft een volle en gevarieerde doe-dag met een historisch tintje te worden voor kinderen, hun (groot)ouders en andere geïnteresseerden. VBBN Laren Blaricum geeft ook acte de présence.

Zonnetje

Tijdens het Goois Schaapscheerfeest worden de schapen van de kudde van GNR met de schaar van hun dikke vacht ontdaan. Knipper van het eerste uur, Piet Kelderman, is er dit jaar voor de 25e keer bij. Daarom wordt hij om 13.00 uur in het zonnetje gezet door Bert van der Moolen, directeur-rentmeester en Karen Heerschop, voorzitter van Goois Natuurreservaat. 

Doe-dag

Bij Piet lijkt het makkelijk, maar dat ambachtelijke knippen van een schaap is nog niet zo eenvoudig. Iedereen die durft, mag het proberen…En krijgt daar dan ook nog een diploma voor!

Met al die vachten die de schapen nu niet meer nodig hebben, kunnen mooie en nuttige dingen worden gedaan. Om dat te illustreren én onder de knie te krijgen, zijn er tijdens het Goois Schaapscheerfeest doorlopende workshops en demonstraties spinnen, vilten en breien. Ook kan er worden geknutseld met schapenwol, een herdersstaf worden gemaakt en een (herders)hut worden gebouwd.

Zijn de schapen eenmaal in hun zomertenue, dan gaan ze om 15.30 uur met herder Daphne de hei op. Bezoekers zijn van harte uitgenodigd om een stukje mee te lopen. 

Historisch

Het jubileum is aanleiding voor een extra historisch tintje aan het Goois Schaapscheerfeest. Zo is er een mini-tentoonstelling en een reportage te zien over schapen en herders in het Gooi door de jaren heen.

De Gooise schaapskuddes zijn altijd een dankbaar onderwerp geweest voor kunstschilders. Daarom organiseren we tijdens dit jubileum een speciale workshop waar naar voorbeeld van o.a. Anton Mauve kan worden geschilderd. 

Natuurmarkt

Verschillende ‘groene’ organisaties uit het Gooi presenteren zich op de Natuurmarkt. Zo bieden onder meer de Imkervereniging Laren-Blaricum, WNF Gooi & Vechtstreek en Geologisch Museum Hofland speciale activiteiten voor kinderen aan.

Stempelkaart

De toegang voor het Goois Schaapscheerfeest is gratis. Voor een aantal activiteiten wordt echter een kleine bijdrage gevraagd. Daarvoor kan een stempelkaart worden gekocht; voor €5,- kan aan vier activiteiten worden meegedaan. Mobiel pinnen is mogelijk.

Bereikbaarheid

De schaapskooi (Oude Naarderweg 3, 1261 DS, Blaricum) is het best wandelend, fietsend of met het openbaar vervoer bereikbaar. Parkeergelegenheid voor auto’s is beperkt. (bron: Goois Natuurreservaat), (27 mei 2016)

Indien je kunt meehelpen om VBBN Laren Blaricum te vertegenwoordigen, geef je dan op bij Pam van Stratum! Alle hulp is welkom.

o o o o o o o o o o o o o


't was nog lang warm in ‘t Goy


Ze zijn weer terug! Het contrast kon bijna niet groter. In alle vroegte op Koningsdag naar het fruit gebracht met nog net geen weeralarm en suiker op de kast. Teruggehaald (althans de meeste bijen, want ze vlogen nog volop) op een van de meest zwoele avonden van dit jaar tot dusver.

Door het geweldig mooie weer had een ware bloesemexplosie in ‘t Goy plaatsgevonden. Na prachtige 15 dagen (appel) konden ze alweer retour inclusief volle honingbakken.

o o o o o o o o o o o o o


Royal reisje naar het fruit

De fruitcommissie had het weer uitstekend geregeld. In alle vroegte togen we met de bijenkasten op weg naar ’t Goy om deze te plaatsen in de appelboomgaard bij  Fruit en Pluimveebedrijf Vernooij.


De bijenkasten werden overgeheveld naar de kar achter de trekker om deze vervolgens in de boomgaard op een pallet te plaatsen. Onze koninginnen en volken staan op haar tijdelijk domicilie. Wij kunnen naar huis, beginnen aan onze koningsdag. (27 april 2016)


o o o o o o o o o o o o o


Prachtige voorjaarsbloeiers aan de Leemzeulder

 

Het mooie kleine bosje tussen de Leemzeulder en Paviljoensweg is de toegang tot het gaspompstation van de Gasunie en bijenschans ’t Paviljoen en is bezit van het Gooisch Natuur Reservaat. Het perceel is eind vorig jaar her-ingeplant met dier- en insectvriendelijke beplanting.

Mede dankzij een ruimhartige gift van de Rabobank Noord Gooiland, Hoveniersbedrijf Leo Vos uit Laren en Bloembollenbedrijf JUBHolland uit Noordwijkerhout en een groep actieve imkers en belangstellenden, die de bollen in het najaar hebben geplant, is er een prachtige verzameling bloeiende voorjaarsbloeiers te aanschouwen aan de Leemzeulder.


Krokussen, sneeuwklokjes, cyclamen, winterakonieten, anemonen, blauwe druifjes, daslook en nog veel meer insectvriendelijke bollen zijn er te bewonderen. Hopelijk gaan de bollen zich de komende jaren op grote schaal vermeerderen, zodat er een klein Keukenhof gaat ontstaan. Naast nuttig en oogstrelend ook een tot navolging stimulerend initiatief. (25 april 2016)


o o o o o o o o o o o o o


Praktisch imkeren

Halverwege april starten we weer met Praktisch Imkeren. Door samen te imkeren en ervaringen uit te wisselen hopen we gezamenlijk het bijenvolk wat beter te begrijpen. Leerzaam voor beginnende imkers én ervaren imkers.De onderwerpen die aan bod zullen komen zijn: de vitale bijen waarbij de generatiewisseling centraal staat, verschillende bedrijfsmethoden die we uitproberen met volken op het Paviljoen en imkeren met korven, spaarkorven en holle bomen. De locaties zijn rondom het dorp en verschillen per keer, dus als je geïnteresseerd bent (ook als je geen imker bent), stuur dan een mailtje naar info@vbbnlarenblaricum.nl (10 april 2016)

o o o o o o o o o o o o o


Nationale Boomfeestdag


Vandaag hebben we wat te vieren. Het is Nationale Boomfeestdag (tot 1980 werd dit boomplantdag genoemd). Iedere derde woensdag in maart wordt dit feest gevierd. Deze dag werd voor het eerst gevierd in 1957 door het Landelijk Comité Boomplantdag als onderdeel van Staatsbosbeheer. In 1980 is deze traditie voortgezet door de Stichting Nationale Boomfeestdag. Doel van de Boomfeestdag is om kinderen de functies en waarden van bomen in hun directe leefomgeving te laten inzien, door middel van het laten planten van een eigen boom.

Gemeente Laren heeft het geweldige initiatief genomen om vijf prachtige bomen (2 tamme kastanjes, 2 fruitbomen en 1 mooie honingboom) te planten op het Hertenkamp door medewerkers van Sherpa BosHoeve onder leiding van Olaf Schouwer (BEL-gemeente).

We verzamelen in een schraal lentezonnetje. Wethouder Ton Stam, 8 medewerkers van Sherpa, Olaf Schouwer en Bart Vos, Johan Duurland en ikzelf (VBBN). Wethouder Ton Stam reikt een prachtig bijenhotel uit aan de medewerkers van Sherpa. Hij brengt het belang van bomen voor de leefomgeving en daarmee ook het belang van de bijen onder de aandacht. Daarna moedigt hij de medewerkers van Sherpa aan de nieuwe bomen in de grond te voorzien van een goede deklaag. Velen handen maken licht werk en de klus is zo geklaard.

Laren heeft er weer een aantal prachtige bijenbomen bij. En dat vinden ook wij reden voor een feestje! Bij een feestje hoort taart en om het te vieren begeven we ons naar het Brinkhuis, waar heerlijke koeken worden geserveerd.

De gemeente wil samen met VBBN een jaarlijkse traditie maken van de Nationale Boomfeestdag in Laren. Eerstvolgende: 15 maart 2017. (16 maart 2016)

o o o o o o o o o o o o o

Jaarvergadering VBBN 2016

Afgelopen maandagavond vond de algemene ledenvergadering plaats in ‘t Bonte Paard. De plannen voor het komende jaar zijn aangekondigd. Hierover binnenkort meer informatie in de notulen en op de website.

Sinds 2010 wordt de holle boom wisseltroffee uitgereikt voor de meest bijzondere bijenwoning. Vorig jaar vielen Rik Ollebek en GertJan Loman in de prijzen met de aangepaste BEEBOX. Dit jaar kreeg Johan Calis de holle boom troffee uitgereikt voor de ontwikkeling van de Gooische spaarkorf. Meer over de Gooische spaarkorf, klik hier.

Onder genot van een drankje werd het afgelopen jaar doorgelopen en afgesloten met een fotorapportage. (9 maart 2016)


o o o o o o o o o o o o o


Het is mooie warme zwoele zomerochtend: ik voel de zon mild behaaglijk op m’n rug, de kast ruikt zoet-zuur naar honing, de bijen zoemen tevreden en de merels zingen het hoogst lied.

Op ’t Paviljoen haal ik de raampjes uit de kast en ik hoor: “Doen ze 't een beetje?” Onhoorbaar is Ab achter mij komen staan en kijkt over mijn schouder mee. Samen kijken we in alle rust de kast door en we praten over de bijen, de natuur en het weer en ik begrijp dat ie geen kap op hoeft want op zoveel kalmte reageren bijen nooit.

Toen de bijen moesten verhuizen van de remiseweg naar het paviljoen kregen de bijen een mooie nieuwe plek en de imkers een nieuwe collega. Ab was al heel snel een vaste waarde voor alle imkers die bij het paviljoen kwamen. Een rustige plezierige man met belangstelling die veel verder ging als alleen de bijen met een kwispelende Step in zijn buurt.

Afgelopen zondag is ons lid Ab van de Schot in alle rust op 81 jarige leeftijd overleden. Afscheid wordt van hem genomen op zaterdag 5 maart om 10.30 uur  in de St Jansbasiliek in Laren. Aansluitend zal hij begraven worden op het St. Janskerkhof. Na afloop is er gelegenheid tot condoleren in Grand café Eemland in Eemnes.

Ab was een plezierig en bescheiden lid en we zullen hem erg missen.


Het bestuur van de Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland Laren/BlaricumAlgemene Leden Vergadering

Tijd om met elkaar terug te blikken op 2015 en vooruit te kijken naar 2016. Dat doen we zoals gebruikelijk op onze jaarvergadering: dit jaar op maandag 7 maart vanaf 20.00 uur in café 't Bonte Paard in Laren.

Klik hier voor de uitnodiging en agenda, het jaarverslag 2015 en de verschillende bijlagen.

We streven ernaar om het officiële gedeelte rond 21.30 uur af te ronden, zodat er volop gelegenheid is om te praten en foto’s te kijken. Als je zelf leuke foto’s hebt, dan kun je die sturen naar info@vbbnlarenblaricum.nl (6 februari 2016)

o o o o o o o o o o o o o

Jubileumboek voor B&W

Vanmorgen hebben burgemeester Elbert Roest, wethouders Tijmen Smit en Ton Stam en gemeentesecretaris Garmt Kolhorn het jubileumboek van de VBBN Laren Blaricum ontvangen uit handen van de voorzitter Johan Calis en de penningmeester Johan Duurland.

Wilt u zelf in het bezit komen van 90 jaar geschiedenis van de VBBN Laren Blaricum, dan kunt u een mailtje sturen naar info@vbbnlarenblaricum.nl. Indien u graag het boek wil inzien of downloaden, klik dan hier. (12 januari 2016)

o o o o o o o o o o o o o

Een goede start van het nieuwe imkerjaar

Paviljoen, zaterdagochtend 2 januari, 10 uur. Het is koud, het regent licht en er is geen koffie. Toch staat er een behoorlijke groep imkers (oud cursisten, donateurs en leden) enthousiast elkaar een goed bijenjaar en nog meer voorspoed toe te wensen. Ze hebben allen een goede reden ter plaatse te zijn. Een instructie voor het druppelen van oxaalzuur, het in ontvangst nemen van het jubileumboek of het afhalen van oxaalzuur om eigen bijen te behandelen.

Johan Calis toont hoe oxaalzuur moet worden gedruppeld om de varroamijt aan te pakken. Het is een uitstekend moment voor de behandeling. De bijen zitten met koud weer op een tros en kunnen goed behandeld worden tegen de mijten door te druppelen met een oplossing van oxaalzuur in suikerwater.

 

Voor de geïnteresseerden het recept: In 1 liter van een oplossing van 1:1 suiker/water lost men 35 gram oxaalzuur op. (Uit ervaring blijkt 600 gram water uit de waterkoker, 600 gram suiker en 35 gram oxaalzuur in een keer te leiden tot een bovengenoemde oplossing). Met een injectiespuit met maatverdeling (apotheek) kan dan 3 ml per straat worden gedruppeld. In een volk dat op een tros zit gebruik je normaal niet meer dan 20 ml. Zit het volk op twee bakken, dan gebruik je deze hoeveelheid per bak. Laat je niet verleiden om een hogere dosis toe te passen omdat de effectiviteit niet hoger wordt en er dan bijensterfte kan optreden. Na afloop van de instructie wordt er oxaalzuur door Johan uitgedeeld, om de behandeling zelf te kunnen toepassen.

Het jubileumboek wordt gretig in ontvangst genomen. Bart Vos krijgt van zijn cursisten als dank voor zijn inspirerende lessen een cadeaubon van de Bijenkorf. Een deel van de groep vertrekt naar ‘t Bonte Paard voor een kop koffie. Een aantal imkers zijn geïnspireerd en gaan direct aan de slag met hun eigen bijenvolken. De resterende groep imkers zit thuis, lekker aan de koffie bij de kachel te lezen in 90 jaar geschiedenis van de imkervereniging. Voor iedereen een goede start van het nieuwe jaar.

Zelf in het bezit komen van 90 jaar geschiedenis van de VBBN Laren Blaricum kan door een mailtje te sturen naar info@vbbnlarenblaricum.nl. (2 januari 2016)

o o o o o o o o o o o o o

De beste wensen voor 2016!

Namens het bestuur VBBN Laren Blaricum wensen we iedereen een plezierige jaarwisseling en een fantastisch 2016!

Zaterdag 2 januari rond 10.00u hopen we deze boodschap persoonlijk over te mogen brengen op het Paviljoen bij de behandeling van de volken met oxaalzuur als afsluiting van de beginnerscursus van afgelopen jaar.

Het is tevens een geschikt moment om het jubileumboek in je bezit te krijgen. Het jubileumboek wordt ter plekke verkocht,
€20,- voor leden en donateurs en €27,50 (kostprijs) voor andere belangstellenden.
Tot zaterdag! (30 december 2015)


o o o o o o o o o o o o o

We gaan weer druppelen

Zaterdag 2 januari om 10.00u gaan we de volken op het Paviljoen behandelen met een oplossing van oxaalzuur als afsluiting van de beginnerscursus 2015.

Aan het eind van het seizoen wanneer de volken geen broed meer hebben, is het een uitstekend moment voor de behandeling. De bijen zitten op een tros en kunnen dan goed behandeld worden tegen de varroamijt door te druppelen met een oplossing van oxaalzuur in suikerwater. Een goede start van een nieuw imkerseizoen!

Alle leden zijn meer dan welkom om zaterdag 2 januari aan te sluiten. Om toepassing binnen de vereniging te stimuleren wordt de vloeistof gratis aangeboden aan leden. Indien je hiervan gebruik wilt maken, neem dan contact op met Johan Calis. (27 december 2015)   
Comments