Home‎ > ‎Clubs en werkgroepen‎ > ‎

Basiscursus bijenhouden - 2021

De basiscursus bijenhouden 2021 gaat niet door

Imker worden

Imker worden, geïnteresseerd in bijen of gewoon veel belangstelling voor de natuur? Dan is dit de cursus om actief aan de slag te gaan met deze fascinerende insecten. De basiscursus bijenhouden is een ervaringsgerichte training met theorie- en praktijkbijeenkomsten van maart tot oktober, parallel aan het bijenjaar. De cursus start in februari 2021, uiteraard afhankelijk van de op dat moment geldende adviezen m.b.t. de corona.
 
De cursus bestaat uit vier theoriebijeenkomsten over bijen, bloemen, honing, bijenkasten, gereedschappen en alle zaken die je zou moeten weten om het gedrag van de bijen een beetje te kunnen begrijpen. Deze avonden staan gepland op de dinsdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur.
  
Met de kennis in het achterhoofd volgen een tiental praktijkbijeenkomsten waarin je met een bijenvolk leert om te gaan, hoe je zwermen kunt voorkomen en (hopelijk) honing moet slingeren. Eerste praktijkbijeenkomst vindt plaats op een zaterdagochtend in april. Voor de overige bijeenkomsten is een programma vastgesteld maar deze data zijn natuurlijk afhankelijk van het weer, de bijen en de natuur. Al deze bijeenkomsten (op één na) zullen plaatsvinden op de zaterdagochtend vanaf 10.00 uur.


Aan het einde van de cursus komen we nog eens bij elkaar om de onderwerpen van het hele seizoen opnieuw met elkaar door te nemen. We sluiten de cursus feestelijk af met een test waarbij na voldoende resultaat een officieel diploma van de NBV (Nederlandse Bijenhouders Vereniging) zal worden uitgereikt.
 
Na afloop van de cursus ben je in staat om zelfstandig bijen te houden en wie weet, aan het eind van het jaar de eerste potjes honing te kunnen oogsten.
 
Maar ook als je niet van plan bent zelf bijen te gaan houden, is het bijzonder interessant te weten hoe bijen leven en te voelen hoe imkers werken.

Voor bijenvolken, kasten en materialen wordt gezorgd en dit is bij het cursusgeld van ‎ingegrepen. Zelf zul je voor een kap moeten zorgen. Andere zaken zul je (nog) niet hoeven aan te schaffen want dat is natuurlijk afhankelijk van je besluit of je echt met bijen verder wilt gaan. Overigens ben je tijdens het cursusjaar gratis lid van de landelijke vereniging en van de locale vereniging. Inschrijving is definitief na betaling van 25 euro inschrijfgeld, restant van het cursusgeld pas te betalen uiterlijk een week voor aanvang van de eerste theorieavond.

Tijdens de theorielessen zullen we gebruik maken van het boek "Honingbij en bijenvolk" van de NBV. 

Nog meer informatie nodig? Neem contact op met Bart Vos (lbjvos@planet.nl)

Inschrijven kan via de site van de Nederlandse Bijenhouders https://www.bijenhouders.nl/cursussen/basiscursus-imkeren
Comments