Home‎ > ‎Clubs en werkgroepen‎ > ‎

Basiscursus bijenhouden - 2021

In 2021 start er naar alle waarschijnlijkheid weer een basiscursus bijenhouden. Mocht je graag de cursus in Laren Blaricum willen volgen, stuur dan een email naar: info@vbbnlarenblaricum.nl. Dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op en zullen we je informeren over de mogelijkheden.

Imker worden

Imker worden, geïnteresseerd in bijen of gewoon veel belangstelling voor de natuur? Dan is dit de cursus om actief aan de slag te gaan met deze fascinerende insecten. De basiscursus bijenhouden is een ervaringsgerichte training met theorie- en praktijkbijeenkomsten van maart tot oktober, parallel aan het bijenjaar. De cursus start in februari 2021.

De cursus bestaat uit vier theoriebijeenkomsten over bijen, bloemen, honing, bijenkasten, gereedschappen en alle zaken die je zou moeten weten om het gedrag van de bijen een beetje te kunnen begrijpen. 

Met de kennis in het achterhoofd volgen een tiental praktijkbijeenkomsten waarin je met een bijenvolk leert om te gaan, hoe je zwermen kunt voorkomen en (hopelijk) honing moet slingeren. Eerste praktijkbijeenkomst vindt plaats op een zaterdagochtend april. Voor de overige bijeenkomsten is een programma vastgesteld maar deze data zijn natuurlijk afhankelijk van het weer, de bijen en de natuur. Al deze bijeenkomsten (op één na) zullen plaatsvinden op de zaterdagochtend.

Aan het einde van de cursus komen we nog eens bij elkaar om de onderwerpen van het hele seizoen opnieuw met elkaar door te nemen. We sluiten de cursus feestelijk af met een test waarbij na voldoende resultaat een officieel diploma van de NBV (Nederlandse Bijenhouders Vereniging) zal worden uitgereikt.

Na afloop van de cursus ben je in staat om zelfstandig bijen te houden en wie weet, aan het eind van het jaar de eerste potjes honing te kunnen oogsten.

Maar ook als je niet van plan bent zelf bijen te gaan houden, is het bijzonder interessant te weten hoe bijen leven en te voelen hoe imkers werken.

Voor bijenvolken, kasten en materialen wordt gezorgd en dit is bij het cursusgeld van ‎ingegrepen. Zelf zul je voor een kap moeten zorgen. Andere zaken zul je (nog) niet hoeven aan te schaffen want dat is natuurlijk afhankelijk van je besluit of je echt met bijen verder wilt gaan. Overigens ben je tijdens het cursusjaar gratis lid van de landelijke vereniging en van de locale vereniging.
Tijdens de theorielessen zullen we gebruik maken van het boek "Bijenhouden, hoe doe je dat?" van Friedrich Pohl.

Heel veel praktische informatie is te vinden in de z.g. cursusgids die hieronder te lezen is. Deze zal te zijner tijd van een update worden voorzien.

Nog meer informatie nodig? Neem contact op met Bart Vos (lbjvos@planet.nl)

Inschrijven kan via de site van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (https://www.bijenhouders.nl/cursussen/basiscursus)
Ċ
webbeheerder VBBN,
6 feb. 2018 02:46
Comments