Home‎ > ‎Clubs en werkgroepen‎ > ‎Medeclub‎ > ‎

Over mede


Mede

Mede is een alcoholische drank die gemaakt wordt door honing en water te laten vergisten, het wordt ook wel honingwijn genoemd. Mede is een eeuwenoude drank die al minstens 8000 jaar gedronken wordt van Ethiopië tot Scandinavië.
 

Soorten mede

Aangezien er veel verschillende soorten honing bestaan, bestaan er ook verschillende soorten mede. Honing die uit heidegebieden komt smaakt heel anders dan honing uit een appelboomgaard. Ook de zoetheid kan verschillen. Dit kan bijvoorbeeld komen door verschillende soorten gisten, of een andere hoeveelheid honing.
 

Mede maken

Mede is eenvoudig zelf te maken. Hier volgt een korte samenvatting van het proces. Door 3 kilo honing met 10 liter water warm te maken of te koken ontstaat er most. Als deze most afgekoeld is moet er gist bijgevoegd worden en moet het geheel in een afgesloten emmer gegoten worden.
Wanneer de gisting rustiger is geworden is het tijd om de drank in een gistingsfles of vat met een waterslot verder te laten gisten. Wanneer er bezinksel in de fles is ontstaan moet de drank overgeheveld worden in een andere fles zonder dat het bezinksel wordt meegenomen. Als de drank uiteindelijk helder geworden is, kan hij gebotteld worden.
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
Mede

Wist u dat?

Het Engelse woord "Honeymoon" heeft te maken met een oude traditie dat in de eerste maand (moon) van het huwelijk de bruid mede kreeg om de vruchtbaarheid te bevorderen!