Activiteiten‎ > ‎2012‎ > ‎

2010

Maart

15 maart - Mede Club om 20.00 uur te huize Calis/ van Stratum
Honingbier brouwen en bier op de fles alten gisten.
17 maart - Boomplantdag Laren
27 maart - Werkgroep Vitale Bijen - Inspectie van de volken

April

10 april - Werkgroep Vitale Bijen - koninginnen merken, honing- en broedbakken er op zetten, vanaf 10.00 uur (zie fotoverslag).
12 april - Medeclub laatste bijeenkomst (de eerste maandag van september is eerstvolgende bijeenkomst)  20:30 te huize Calis/van Stratum.
19 april - Eerste bijeenkomst Praktisch imkeren, zie het programma voor meer informatie. 19.30 bij bijenschans het Paviljoen.

Mei

8 mei - Werkgroep Vitale Bijen: 10.00 uur verzamelen op het schoolpad en afreis naar Houten. Reis ca. 45 minuten. Werk ca. twee uur; terugreis ca. 45 minuten.
10 mei - Praktisch imkeren - 19.30 uur. Hoofdstuk 7 en 8 lezen.
15 mei - Werkgroep Vitale Bijen: Koningin demarreren. (Einde darren productie) Exacte tijd volgt nog.
17 mei - Praktisch imkeren - 19.30 uur.
24 mei - Praktisch imkeren - 19.30 uur.
29 mei - Werkgroep Vitale Bijen: Kunstzwerm zonder broed maken. Zwerm uit proef halen en deze wel met oxaalzuur behandelen.
31 mei - Praktisch imkeren - 19.30 uur.

Juni

7 juni - Praktisch imkeren - 19.30 uur.
12 juni - Werkgroep Vitale Bijen: Kleine volkjes met jonge koninginnen maken.
14 juni - Praktisch imkeren - 19.30 uur.
16 juni - Uitslag RABO-subsidie
20 juni - Excursie Botshol
21 juni - Praktisch imkeren - 19.30 uur.
28 juni - Laatste avond praktisch imkeren,
28 juni - Vergadering Teeltgroep Vitale bijen op het Kerkpad in Blaricum

Juli

11 juli - Landelijke imkerdag

Augustus

tot half augustus - Varroabestrijding - imkers maak plan!
                            (lees de nieuwe versie (2010) over varroabestrijding)

September

6 september - eerste bijeenkomst Medeclub na zomerreces
11 september - RABO fietsroute Laren

Oktober

30 oktober - studiedag NBV in Horst (Limburg)
In Horst zal André Schaffers van WUR-Wageningen een lezing geven over belangrijke drachtmogelijkheden voor bijen en met name over wegbermen. Hij heeft deze lezing gehouden op een provinciale conferentie in Maastricht waar helaas geen imkers aanwezig waren. Nu dus opnieuw een kans. Joep Verhaegh is een bekend (bestuivings)imker en leraar (bestuivings)imkeren. Zij lezing zal gaan over de nieuwste ontwikkelingen van varroabestrijding en over bestuiving. Hugo de Wijs is een pionier op het gebied van drie- dimensionale fotografie. Wat hij laat ziet grenst aan het onwaarschijnlijke. Bijen en andere verwante insecten die van het scherm afspatten.  Eerder op de andere studiedagen vertoond, nu in Horst.

November

13 november - studiedag NBV in Breda

In Breda zal de ons bekende Marie-Jose Duchateau van de universiteit van Utrecht een lezing geven over (honing)bijen en hun plaats in de biodiversiteit. Voor ons imkers van uitzonderlijk groot belang om hier kennis van te hebben. Henk Heling is ambtenaar in Boxtel. Hij zal ons vertellen hoe wij als imkers gemeentelijke overheden kunnen beïnvloeden als het gaat om drachtverbetering. Gebrek aan gevarieerd stuifmeel is één van de oorzaken van bijensterfte. Zijn lezing is dus erg belangrijk. Bram Cornelissen, van WUR-bijen, zal de nieuwste methode van varroabestrijding uitleggen. Hij doet dat op een zeer aansprakelijke manier.

30 november - studiedag NBV - Beilen

In Beilen zullen 2 lezingen worden gehouden. Pia Aumeier, van de Universiteit Bochum Duitsland, is een gerenommeerd onderzoekster van bijen sterfte. Haar lezing zal een breed scala van oorzaken van bijensterfte met elkaar in verband brengen. Zeer actueel en van grote betekening voor ons imkers. Theo Elzinga, universiteit van Groningen, zal een boeiende en belangrijke lezing geven over de bij in de biodiversiteit.

De kosten voor een studiedag zijn € 17,50 inclusief een eenvoudige lunch.
Tijdens de studiedagen zijn er weer de keuringen van bijenproducten.
Verder informatie wordt gepubliceerd in het vakblad BIJENhouden van oktober en op de site van de NBV, www.bijenhouders.nl

December

11 december

Vanaf 10.00 uur een gemeenschappelijke winterbehandeling op het Pavilhoen.
Ook mensen van buiten de schans zijn welkom.
Tegelijkertijd houden we een snoei- en schoonmaaksessie. Uiteraard verwachten we de gebruikers, maar anderen zijn van harte welkom om te helpen de locatie van het praktisch imkeren aan te harken!
Subpagina''s (1): Varroabestrijding najaar
Comments