Activiteiten‎ > ‎2012‎ > ‎2013‎ > ‎

2011

De Smaak van Honing

 

De jaarlijkse honingkeuring van de Larense en Blaricumse imkers op 14 november staat dit jaar helemaal in het teken van de smaak van honing.

Na enkele jaren voorzichtig geëxperimenteerd te hebben met een proeverij en de keuze van de lekkerste honing zal dit jaar de keuze van de lekkerste honing ook belangrijker worden bij het beslissing van de toekenning van de Bep Vos Wisselbeker.

 

Over smaak valt niet te twisten en dat is voor de smaak van honing natuurlijk niet anders. Toch is er wel iets te zeggen over wat “men” de lekkerste honing vindt. Zo wordt voorjaarshoning meestal vrij neutraal beoordeeld: vooral zoet en wordt koolzaadhoning minder gewaardeerd door zijn harde structuur. Heidehoning daarentegen wordt door veel mensen vanwege zijn uitgesproken kruidige smaak wel de Rolls Royce van de honingen genoemd. Over boekweithoning zijn veel mensen echter minder te spreken. Sommigen menen dat de geur en smaak associaties met mest oproepen!

 

Behalve honing als beleg of als zoetmiddel valt er veel meer mee te doen. Onder de naam "Honing en het gebruik in de keuken" komt Els Voorbij van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging NBV  informatie over honing geven: samenstelling en eigenschappen
van honing, honingwinning, behandeling van honing en ten slotte het gebruik
van honing in de keuken. Daarbij zal zij ook de mogelijkheid geven om te proeven.

Behalve voor imkers natuurlijk een heel boeiend verhaal voor iedereen die in honing en smakelijk eten geïnteresseerd is.

 

Terwijl mevrouw Voorbij vertelt over haar producten zullen de keurmeesters van de Vereniging tot bevordering van de bijenteelt in Nederland zich buigen over de honing en honingproducten die de plaatselijke imkers ingeleverd hebben.

 

Keurmeester  Johan Calis: “Het belooft een behoorlijke inbreng te worden want het was een geweldig goed jaar voor de bijen. Behalve een goede oogst van voorjaarshoning is er ook volop heidehoning gewonnen. Linde en zomerhoning helaas iets minder maar ik vrees dat we toch behoorlijk aan de bak zullen moeten”

 

Belangrijk aspect van de keuring dit jaar is dus behalve de keuring volgens de officiële richtlijnen van de NBV de invloed van de smaakwaardering van de ingeleverde honing.

Het keurmeestergedeelte is vooral een technische beoordeling met de nadruk op de presentatie en de samenstelling van het product. Het proeven van de honing en het kiezen van de lekkerste honing wordt in handen gegeven van alle aanwezigen.

 

Alle leden en donateurs van de Vereniging tot bevordering der Bijenteelt in Nederland Laren-Blaricum en de Bijenhouders van de ABTB uit Blaricum maar ook alle andere geïnteresseerden zijn harte welkom op 14 november om 8 uur in de  Blokhut van Ons Genoegen aan de Smeekweg in Laren. Imkers die producten ter keuring in willen brengen zijn echter al vanaf half acht welkom om hun producten in te leveren. 


ĉ
webbeheerder VBBN,
9 jul 2015 04:29
Comments