Activiteiten‎ > ‎

2010

Het gaat goed met de bijen!

Op maandag 8 november vond de jaarlijkse honingkeuring plaats in de Blokhut in Laren.

De bijenhouders hebben een lichtpuntje gezien. Na alle sombere verhalen en publicaties van de afgelopen periode zijn er ook heel positieve berichten.
De imkersvereniging van de VBBN Laren Blaricum combineerde de jaarlijkse honingkeuring met het bekendmaken van de eerste resultaat van de werkgroep de Vitale Bij. Deze zijn heel bemoedigend en geven aan dat de teelt groep op de goede weg zit.

Ook goed gaat het met de honing van de plaatselijke imkers. Tijdens een goed bezochte avond in de blokhut werd uit bijns 40 ingezonden honingmonsters de beste honing van het Gooi aangewezen. Winnaar van de Bep Vos Wisselbeker dit jaar was opnieuw Kees Bakker uit Blaricum met een prachtige Blaricumse Lindehoning.

Na een eenvoudig experiment vorig jaar werd dit jaar naast de officiële keuring ook een officieuze winnaar aangewezen. De aanwezige imkers en belangstellenden kozen namelijk ook de lekkerste honing. Die laatste titel is natuurlijk heel beperkt want de lekkerste honing bestaat niet, omdat smaken nu eenmaal verschillen.

Teeltgroep de Vitale Bij - eerste resultaten

De teeltgroep deed verslag van haar eerste resultaten. De groep neemt de proef, de waarnemingen en de interpretatie van de resultaten zeer serieus. Alleen met een professionele en wetenschappelijke instelling kan er iets bereikt worden.
Dat voor dit project veel geduld en inzet vereist is, bleek uit de inleiding van onderzoeker Tjeerd Blacquire van de Universiteit in Wageningen.

Binnen de werkgroep van de Larense en Blaricumse imkers is Pam van Stratum belast met het onderzoeksgedeelte. Zij deed verslag van de eerste resultaten van de selectieproef naar een varroa resistente bij.

Van Stratum: “Sinds vorig jaar juni behandelen we de volken in ons experiment niet meer tegen varroa. Kort samengevat is ons experiment een wedstrijd voor de bijen: de grootste volken blijven in de proef en de kleinere volken vallen af.

Twee keer per jaar meten we de besmetting van varroa. Ieder keer blijkt dat de gemiddelde besmetting in de volken die nog in de proef zitten lager is dan de gemiddelde besmetting van de uitvallers. Daaruit mag je concluderen dat er daadwerkelijk selectie is. We kijken dan ook uit naar de komende wintertelling van de besmetting. We hopen dat de trend zich zal doorzetten”
Het lijkt er dus op dat er een goede weg ingeslagen is op de weg naar een varroa resistente bij.

Overigens benadrukte Van Stratum dat “het niet meer behandelen van de bijen” niet betekent dat zij maar aan hun lot overgelaten worden. Integendeel, de volken worden zeer uitvoerig gecontroleerd en alsnog behandeld als het niet goed mocht gaan.
De teelt groep is een enthousiaste groep imkers die zelf materiaal en geld bijeengebracht hebben voor hun werkgroep.

De prijsuitreiking

Tijdens de presentaties hadden de officiële keurmeesters van de vereniging hun handen vol aan de beoordeling van alle ingeleverde producten. De zeer tevreden keurmeester Johan Calis: “Het niveau van de ingeleverde producten blijkt nog steeds te kunnen stijgen. Ik vind dat heel bijzonder.”

Aan het einde van de bijeenkomst werd de avond besloten met de uitreiking van de diverse prijzen. De mooiste vloeibare honing was ingeleverd door Kees Bakker en ook de mooiste gekristalliseerde honing was van zijn bijen afkomstig.

Heidehoning werd dit jaar niet geoogst maar wel waren er een aantal imkers die honing met een fors deel heide honing, de zogenaamde heidemelange, ingeleverd hadden. Winnaar in deze categorie was Jan Vosman

In de categorieën mede en raat en brokhoning werd aan Gertjan Loman de eerste prijs toegekend. Hij had een heerlijke mede gemaakt.

De winnaar van de vloeibare en gekristaliseerde honing werd uiteindelijk ook de nieuwe bezitter van de Bep Vos Wisselbeker. Uit handen van Wethouder Janssen kreeg de zeer gelukkige Kees Bakker de beker overhandigd. Zijn reactie: “Ïk heb er ook heel veel moeite voor gedaan!.

Niet door de keurmeesters maar door het publiek werd tenslotte als lekkerste de ingeleverde honing van Martin Zwanikken verkozen.

Lees het verslag van de honingkeuring in pdf.
Comments