Nieuws
Keuring en was en een boek

Geplaatst 18 okt 2015 02:50 door webbeheerder VBBN   [ 22 okt 2015 02:12 bijgewerkt ]

De herfst gaat langzaam over in de winter en het seizoen voor onze bijen zit erop. We hebben weer tijd voor andere zaken: honing laten proeven en beoordelen tijdens de traditionele honingkeuring en strijden om de felbegeerde Bep Vos wisselbeker. Extra bijzonder is dat deze keuring dit jaar gecombineerd wordt met twee bijzondere bijzaken: bijenwas en een bijenboek. 

 
 
De winnaars van de Bep Vos wisselbeker 2014, Fred Horst en Fred Reimerink
bij hun bijen aan de Ruiter.

Vorig jaar heeft de vereniging met de financiële hulp van de Rabobank een kunstraatpers aan kunnen schaffen. Dit prachtige apparaat zal tijdens de keuring gedemonstreerd worden. Alle imkers en belangstellenden kunnen zien hoe we zelf echte kunstraat kunnen maken. Daarnaast zal een aantal gewone kaarsen van bijenwas gegoten worden.
Het bijenboek is het vorig jaar tijdens het jubileumsymposium aangekondigde boek waarin de vorige negentig jaar van onze prachtige vereniging gepresenteerd worden. Een prachtig overzicht waarin allerlei mooie en minder mooie/memorabele momenten getoond worden. Het boek pretendeert geen volledig overzicht te bieden maar laat wel zien wat er in de Gooische imkerij gebeurd is.

Eindredactrice Hedwig Zwanikken (foto)heeft er een verantwoord en aantrekkelijk geheel van gemaakt. Dit prachtige boek is voor iedereen na de keuring beschikbaar in digitale vorm. Maar speciaal voor de keuring zal zij enkele tastbare exemplaren aanbieden. Eén exemplaar zal zij overhandigen aan de winnaar van de Bep Vos wisselbeker, de winnaar die de mooiste honing van het Gooi aangeboden heeft. Een tweede exemplaar zal naar de winnaar gaan van de publieksprijs: de aanbieder van de honing die het allerlekkerste gevonden wordt. Extra reden dus om dit jaar weer mee te doen met onze eigen keuring! 

Drie hoogtepunten op deze avond dus: de keuring van de mooiste en lekkerste honing van het Gooi, een demonstratie kunstraat en kaarsen maken en de presentatie van een prachtig bijenboek.

Alle reden om aanwezig te zijn op donderdag 12 november in de Blokhut van Ons Genoegen aan de Smeekweg in Laren.

De toegang is gratis en start om 20.00 uur. Iedereen is van harte welkom!

Honing voor de keuring kan aangeboden worden op zaterdag 7 november tussen 12.00 en 14.00 uur bij Johan Calis, IJsbaanweg 8 of bij Bart Vos op de Melkweg 12.

Stichtse Honingdag nadere informatie

Geplaatst 28 sep 2015 02:29 door webbeheerder VBBN   [ 28 sep 2015 02:38 bijgewerkt ]

De Stichtse Honingdag wordt georganiseerd door Bijenhoudersvereniging Utrecht en op 17 oktober gehouden in de prachtige Botanische Tuin van Universiteit Utrecht. Het wordt een interessante dag over het thema honing met weer na lange tijd een echte Honingkeuring.
Het programma van de Stichtse honingdag kun je hieronder downloaden.

Informatie hoe u deze producten moet aanleveren kunt u lezen in het zojuist herziende keuringsreglement te vinden op de link:

http://www.imkersnederland.nl/over-ons/commissie-bijenproducten

De regels voor het inleveren van honing is als verkort reglement toegevoegd en kun je hieronder downloaden.

De keuring van de bijenproducten is gratis en de keurmeesters o.l.v. Eric Blankert zien uit naar je deelname. De inname van de bijenproducten is tussen 09.00-09.30 uur.

De kosten voor het bijwonen van de Stichtse bedraagt EUR 25. Uw deelname geldt als het bedrag is overgemaakt vóór 8 oktober op rekening NL76 INGB 0002397268 o.v.v. Stichtse Honingdag. Lezing Bram Cornelissen kleine bijenkastkever

Geplaatst 9 apr 2015 05:33 door webbeheerder VBBN

Lezing kleine bijenkastkever
Op verzoek van Studiekring Utrecht, het Gooi en Flevoland heeft onze vereniging een presentatie georganiseerd over de kleine kastkever. Ruim 40 belangstellenden hadden zich verzameld in de Blokhut te Laren. Bram Cornelissen heeft twee uur lang een boeiende presentatie gegeven over wat er inmiddels bekend is over de bijenkastkever. Voor degenen die verhinderd waren of de presentatie nogmaals willen inzien, klik op onderstaand bestand. NB De presentatie is een werkdocument en (altijd) in ontwikkeling.

Jaarvergadering VBBN 2015

Geplaatst 9 mrt 2015 04:31 door webbeheerder VBBN   [ 9 mrt 2015 13:58 bijgewerkt ]

 
Afgelopen maandagavond vond de jaarvergadering plaats in het Bonte Paard te Laren. Tijdens de jaarvergadering werd uitgebreid stil gestaan bij het afgelopen jubileumjaar van de vereniging. Voor het uitgebreide verslag, zie notulen hieronder.

Daarnaast werd de holle boom wisseltroffee voor de meest bijzondere bijenwoning uitgereikt aan Rik Ollebek en Gert Jan Loman voor hun aangepaste BEEBOX.

- BEEBOX -

Twee jaar geleden heeft de eigenaar van het bedrijf Beebox geholpen met het vervoeren van de bijen naar het fruit. In zijn vrachtauto stonden een paar van de beeboxen die hij verhuurt. Bij het bekijken van de box zag GertJan dat daar makkelijk broedramen van het simplexformaat in zouden passen.

De beebox-eigenaar zag GertJan meten en heeft hem, nadat GertJan vertelde wat hij er mee van plan was, een beebox cadeau gedaan. GertJan heeft Rik Ollebeek benaderd.


Rik heeft de houten binnenkant voor de Beebox gemaakt en daarmee geschikt gemaakt om er bijen in te houden.

Voor verdere vragen over dit gezamenlijke project, verwijzen we u door naar Gert Jan Loman en Rik Ollebek.Uitnodiging lezing komst kleine bijenkastkever

Geplaatst 9 mrt 2015 03:15 door webbeheerder VBBN   [ 9 mrt 2015 03:56 bijgewerkt ]

"Zijn we klaar voor de komst van de kleine bijenkastkever?"

Woensdag 1 april organiseert onze vereniging op verzoek van Studiekring Utrecht, het Gooi en Flevoland een presentatie over deze nieuwe parasiet. De kleine bijenkastkever kan aanzienlijke schade toebrengen en dient daarom zeer serieus genomen te worden.

Bram Cornelissen (Bijen@wur, Wageningen) verzorgt de presentatie. Kosten voor het bijwonen van de lezing zijn €5,=, te voldoen bij binnenkomst in de zaal. De presentatie wordt gehouden in de Blokhut, Smeekweg 104 te Laren, aanvang 20.00 uur tot ca. 22.30 uur.

In verband met de organisatie en de te verwachten belangstelling verzoeken wij u zich op te geven via ons emailadres: info@vbbnlarenblaricum.nl

Voor de officiële uitnodiging en de samenvatting van de lezing door Bram Cornelissen, zie hieronder.

Jaarvergadering VBBN Laren Blaricum

Geplaatst 28 feb 2015 12:42 door webbeheerder VBBN

Op maandagavond 2 maart 2015 start om 20.00 uur de jaarvergadering van onze vereniging. De vergadering zal plaatsvinden in 't Bonte Paard te Laren. We kijken terug op ons mooie jubileumjaar en blikken vooruit naar hopelijk een fantastisch bijenseizoen.

Alle officiële documenten zijn via de email reeds toegestuurd aan alle leden en donateurs door de secretaris. Hieronder ook de mogelijkheid om de documenten te downloaden.  

11/1-/2014 Vitale Bijen bij 6fm

Geplaatst 13 okt 2014 13:36 door webbeheerder VBBN   [ 13 okt 2014 13:47 bijgewerkt ]

In de aanloop naar het symposium ter gelegenheid van het 90 jarig jubileum van onze vereniging, werd Bart Vos geïnterviewd door 6fm!

Jaarvergadering 17 maart

Geplaatst 10 mrt 2014 14:30 door webbeheerder VBBN   [ 11 mrt 2014 12:52 bijgewerkt ]

Jaarvergadering 17 maart 2014 20.00 uur in 't bonte paard

Fietsen: op zoek naar onbekenden

Geplaatst 18 jul 2013 11:44 door webbeheerder VBBN

Op 1 september kunnen alle leden, donateurs, cursisten, vrienden en familie mee fietsen langs een aantal bijzondere plekken die verzorgd worden door onze leden.
De start is om 12.00 uur en de dag wordt afgesloten met een feestelijke bbq

17 april: Trainingsavond mikroskopisch onderzoek

Geplaatst 8 apr 2013 13:30 door webbeheerder VBBN   [ 8 apr 2013 13:35 bijgewerkt ]

Deze avond is bedoeld voor (beginnende) imkers die meer willen leren over de anatomie van de bij, omgaan met een microscoop, stuifmeel bekijken enz. De bedoeling van deze avond is dat we middels zelfwerk­zaamheid ons trainen en van elkaar leren in het werken met een mikroskoop, en dat diegenen die niet of minder bekend zijn met een mikroskoop maar daar wel iets mee willen zich hierop kunnen oriënteren.

Georganiseerd door:
Studiekring Utrecht, Het Gooi en Flevoland

De avond is op 17 april 2013 aanvang 20.00 uur waar wij te gast zijn bij de Bijenhoudersvereniging Bunnik Houten e.o. h­et adres van de bijeenkomst is Notengaarde 3 3992 JR Houten. ­­


1-10 of 71