Nodig: 200 gram vlierbloesemschermen, 1 l gezuiverd water, sap van 2 citroenen, 1kg honing met zachte (neutrale) smaak, 2 l lege schone flessen met doppen. De schermen plukken waar geen autoverkeer is of met insecticiden gespoten wordt. Doe dit op een mooie zonnige dag. Pluk de schermen waar de knopjes van open zijn. Leg de vlierschermen met de kopjes naar beneden in een grote glazen schaal met deksel. of: als je de kinderen aan het werk wilt zetten, kan je ze alle bloemetjes laten afplukken. Schenk hierop 1 liter water. Laat dit 24 uur buiten staan. Vooral de zon zal ervoor zorgen, dat het aroma van de bloemetjes in het water komt. of: doe de bloemetjes in een pan en verwarm dit een half uurtje heel zachtjes op een waxinelichtje. Maak de flessen en doppen schoon met heel heet water en soda. Goed naspoelen en op zeer schone theedoek omgekeerd neerzetten. Zeef de bloemetjes uit het water en voeg sap van uitgeperste citroenen bij (zorgt voor frisse smaak en voor conserveren). Roer de honing erdoor tot die opgelost is in het aromatische water (bij de koude methode eerst iets opwarmen maar zeker niet aan de kook brengen). Vul de flessen en sluit ze goed af. Goed bereid, is deze siroop wel een jaar houdbaar. Overigens is de siroop niet helder, maar een beetje troebel. Leng hem aan met (koolzuurhoudend) water of een droge witte wijn. |
Nieuws > 11 september RABO-fietstocht >