Nieuws‎ > ‎

1 april: Lezing over solitaire bijen te Amsterdam

Geplaatst 27 mrt 2012 06:31 door webbeheerder VBBN
Zondag 1 april vertelt Hans Nieuwenhuijsen over solitaire of wilde bijen en over hoe wij ze naar onze tuinen kunnen lokken. U bent weer van harte uitgenodigd.

Plaats: Bijenpark Amsterdam, Baron Schimmelpenninck van der Oyeweg 4.

Aanvang 11 uur, inloop vanaf 10.30 uur.

- - -
Bijen spelen een belangrijke rol bij de bestuiving van planten, bomen en struiken. In Nederland leven meer dan 350 soorten, waarvan de honingbij en de verschillende hommels de bekendste zijn. Deze leven in een volk. De meeste bijensoorten echter leven solitair. Zij doen alles alleen: nest maken, voedsel zoeken, ei leggen.

Nieuwenhuijsen vertelt over de vele soorten bijen die er zijn en over de wijze waarop zij leven en nestelen. Sommige doen dit in de grond, onder bladeren, tussen gras of op kale zanderige plekken anderen tussen stenen, te herkenen aan kleine hoopjes zand tussen de tegels. Een andere groep nestelt juist weer liever boven de grond in holtes van afgestorven planten, in dood hout of in gaten en spleten in muren. Weer een ander legt als een koekoek haar eitjes in een vreemd bijennest.

Met de wilde bijen gaat het niet goed. Steeds meer natuurlijke holtes verdwijnen, afgestorven planten worden gesnoeid, dood hout verwijderd, oude schuurtjes afgebroken. Wat kunnen wij daar in onze eigen tuinen aan doen?

Voor de routebeschrijving zie: www.bijenpark.nl (Let op: neem de route naar het NIEUWE Bijenpark!)

Aanvang 11 uur, inloop vanaf 10.30 uur.

De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Voor informatie: Ina Ruijter, (i.ruijter@versatel.nl; 06 30846697 ) en Marja van der Veldt (mvdveldt@hotmail.com; 020-610 9554)

 

Comments