Nieuws‎ > ‎

Keuring en was en een boek

Geplaatst 18 okt 2015 02:50 door webbeheerder VBBN   [ 22 okt 2015 02:12 bijgewerkt ]

De herfst gaat langzaam over in de winter en het seizoen voor onze bijen zit erop. We hebben weer tijd voor andere zaken: honing laten proeven en beoordelen tijdens de traditionele honingkeuring en strijden om de felbegeerde Bep Vos wisselbeker. Extra bijzonder is dat deze keuring dit jaar gecombineerd wordt met twee bijzondere bijzaken: bijenwas en een bijenboek. 

 
 
De winnaars van de Bep Vos wisselbeker 2014, Fred Horst en Fred Reimerink
bij hun bijen aan de Ruiter.

Vorig jaar heeft de vereniging met de financiële hulp van de Rabobank een kunstraatpers aan kunnen schaffen. Dit prachtige apparaat zal tijdens de keuring gedemonstreerd worden. Alle imkers en belangstellenden kunnen zien hoe we zelf echte kunstraat kunnen maken. Daarnaast zal een aantal gewone kaarsen van bijenwas gegoten worden.
Het bijenboek is het vorig jaar tijdens het jubileumsymposium aangekondigde boek waarin de vorige negentig jaar van onze prachtige vereniging gepresenteerd worden. Een prachtig overzicht waarin allerlei mooie en minder mooie/memorabele momenten getoond worden. Het boek pretendeert geen volledig overzicht te bieden maar laat wel zien wat er in de Gooische imkerij gebeurd is.

Eindredactrice Hedwig Zwanikken (foto)heeft er een verantwoord en aantrekkelijk geheel van gemaakt. Dit prachtige boek is voor iedereen na de keuring beschikbaar in digitale vorm. Maar speciaal voor de keuring zal zij enkele tastbare exemplaren aanbieden. Eén exemplaar zal zij overhandigen aan de winnaar van de Bep Vos wisselbeker, de winnaar die de mooiste honing van het Gooi aangeboden heeft. Een tweede exemplaar zal naar de winnaar gaan van de publieksprijs: de aanbieder van de honing die het allerlekkerste gevonden wordt. Extra reden dus om dit jaar weer mee te doen met onze eigen keuring! 

Drie hoogtepunten op deze avond dus: de keuring van de mooiste en lekkerste honing van het Gooi, een demonstratie kunstraat en kaarsen maken en de presentatie van een prachtig bijenboek.

Alle reden om aanwezig te zijn op donderdag 12 november in de Blokhut van Ons Genoegen aan de Smeekweg in Laren.

De toegang is gratis en start om 20.00 uur. Iedereen is van harte welkom!

Honing voor de keuring kan aangeboden worden op zaterdag 7 november tussen 12.00 en 14.00 uur bij Johan Calis, IJsbaanweg 8 of bij Bart Vos op de Melkweg 12.

Comments